nieuws

Makers digitaal programma van eisen krijgen prijs

bouwbreed Premium

papendrecht – Adviesbureau ICOP en PKM Solutions hebben de Nieuwbouw innovatieprijs gewonnen voor het ontwikkelen van een unieke methode voor het maken van programmas van eisen (PvEs).

De �Nieuwbouw innovatieprijs� is een initiatief van de Nieuwbouw, een netwerk van jonge professionals in de bouw en wordt ondersteund door het Ministerie van EZ en PSIBouw, het netwerk van vernieuwers in de bouw. De prijs wordt toegekend aan jonge professionals die aantoonbaar hebben bijgedragen aan innovatie in de bouw.

De nieuwe methode van PKM Solutions en ICOP helpt opdrachtgevers bij het ontwikkelen, communiceren en toetsen van een goed PvE. Kern van de methode is dat het PvE geen stapel papier meer is, maar een intelligent computermodel. Informatie die traditioneel terechtkomt in geschreven rapporten, wordt gevat in digitale objecten en relaties. Gefragmenteerde kennis over gebruikers, gebouwprestaties en technische oplossingen wordt in één systeem gebundeld.

Door de eisen van verschillende belanghebbenden en disciplines aan elkaar te relateren, wordt het mogelijk om een prestatiegericht, consistent en toetsbaar PvE te ontwikkelen dat opdrachtgever en bouwer een krachtig instrument oplevert voor kwaliteitssturing en risicomanagment.

De methode is in de praktijk toegepast voor de ontwikkeling en toetsing van programma�s van eisen bij grootschalige en complexe projecten in bouw en infrastructuur, zoals de Westerscheldetunnel en de komende pps-herontwikkeling van het ministerie van Financiën.

Reageer op dit artikel