nieuws

Louter onbegrip over afketsen schikking

bouwbreed

den haag – Het parlement begrijpt niets van het onverwacht afketsen van de schikking in de bouwfraudeaffaire. De woordvoerders van CDA, VVD en PvdA hebben geen goed woord over voor de vreemde draai van het kabinet om alsnog naar de rechter te stappen. Zij zullen volgende week in een debat over de kwestie aandringen op nieuwe onderhandelingen.

Het kabinet vindt het bod van de bouwers van 50 miljoen euro veel te laag en schakelt alsnog de landsadvocaat in. Per bouwbedrijf een bedrag van 1500 euro als tegemoetkoming voor de gedupeerde opdrachtgevers, is met name minister Zalm (financiën) in het verkeerde keelgat geschoten. Hij had al een bedrag van 350 miljoen euro ingeboekt op zijn begroting. De ministers Dekker (VROM), Peijs (verkeer) en Brinkhorst (economische zaken) daarentegen waren eigenlijk al akkoord.

Vrijdag is in de ministerraad echter de knoop doorgehakt om de landsadvocaat opdracht te geven vier civiele procedures door te zetten. Na een succesvolle afloop volgen dan nog ruim duizend claims van gedupeerde opdrachtgevers. Volgende week dinsdag moet het kabinet tekst en uitleg geven in de Tweede Kamer. De kamerleden overwegen bij dat debat ook minister Zalm (financiën) uit te nodigen.

VVD-Kamerlid P. Hofstra sluit niet uit dat een raar politiek spelletje wordt gespeeld om de bouwers te dwingen tot een hoger bod. Hij betreurt het kabinetsbesluit en verwacht niet dat de landsadvocaat veel meer geld uit de strijd zal slepen. “De echt snelle juristen zijn natuurlijk in dienst van de beursgenoteerde bedrijven. En wat schieten we er mee op?” vraagt Hofstra zich af. In zijn ogen kost een juridische strijd veel tijd en extra frustratie en profiteren uiteindelijk alleen de juristen.

Die mening wordt gedeeld door CDA-kamerlid J. Atsma die het kabinetsbesluit “raar” noemt. Ook hij vreest dat het kabinet via rechtszaken geen hoger bedrag zal binnenhalen. “De bewijslast is lastig. Als partijen het onderling eens worden, moet je toch je handen dichtknijpen. Deze beslissing is dodelijk voor de sector en staat haaks op de belofte om voor juni een eind te maken aan de hele zaak.” Atsma zou het liefst zien dat de partijen teruggaan naar de onderhandelingstafel.

Ook PvdA-kamerlid S. Depla heeft geen goed woord over voor het besluit. “Het is onbehoorlijk in de richting van de bouwsector en getuigt van een amateurisme. Een poging van de sector zijn goede wil te tonen, wordt keihard afgestraft. Blijkbaar had minister Zalm de onderhandelingen moeten doen en niet de ministers Dekker en Peijs.” Depla vermoedt dat het om een ordinaire centenkwestie gaat. In de begroting van de minister van Financiën is namelijk al rekening gehouden met honderden miljoenen.

Reageer op dit artikel