nieuws

Klokkenluiders dienen klacht in bij Hof

bouwbreed

rotterdam – Klokkenluidersorganisatie Stichting Moreel Besef gaat een klacht indienen bij het Gerechtshof in Den Haag. Doel is het Openbaar Ministerie te dwingen alsnog 250 bouwers voor de rechter te krijgen.

De stichting is het volstrekt oneens met het landelijk parket dat op een aangifte van de klokkenluiders besloten heeft niet tot vervolging van de 252 bouwers over te gaan. Volgens het parket gaat het in de aangifte om zaken van na 1 januari 1998. Vanaf die tijd is de nieuwe Mededingingswet van kracht en behandelt kartelwaakhond NMa die zaken.

Volstrekt onrechtvaardig, vindt klokkenluider Floor Drost. Deze week beginnen de strafzaken tegen vier bedrijven en twaalf natuurlijke personen. Dat is geen juiste afspiegeling van de overtredingen in de bouw. “Het afgelopen jaar heeft zich gekenmerkt door een opeenstapeling van bewijsmateriaal dat de bouwfraude zich niet alleen tot de gww heeft beperkt. Door diverse onthullingen is gebleken dat ook de utiliteitssector en de installatiebranche �besmet� zijn. Je zou mogen verwachten dat deze sectoren ook voor het hekje dienen te verschijnen”, vindt Drost.

Hij vindt het onjuist dat nu alleen de gww-sector strafrechtelijk wordt aangepakt met “Henk Koop als een soort Al Capone voorop”, omdat die de pech heeft dat het de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem betrof.

Wat hem ergert is dat de route via de NMa achter gesloten deuren plaatsvindt. Niemand behalve de betrokkenen weten dan hoe regelingen tot stand zijn gekomen. Een strafrechtelijke zaak vindt plaats in de openbaarheid.

“De overheid meet met twee maten. Voor de publieke opinie is het goed dat er een aantal bedrijven en personen wordt vervolgd, maar de boetes zijn veel interessanter. Procederen kost immers geld. Een tweede gunstige bijkomstigheid is dat prominente personen buiten beeld blijven”, meent Drost.

Ook vindt hij dat de door het Openbaar Ministerie onderzochte projecten op zijn zachtst gezegd kneuterig zijn te noemen. “De bedragen staan in geen enkele verhouding met de projecten waarvan fraude onomstotelijk is vastgesteld, die in omvang veel groter zijn en die niet door justitie zijn onderzocht. Terwijl maandag die verantwoordelijke dames en heren van de Raden van bestuur een vorkje prikken, moet Henk Koop aan de rechtbank uitleggen waarom hij als enige lid van een RvB is gedagvaard. Moeten vier bedrijven uitleggen wat ze hebben afgesproken over een werk van een paar ton en de overige natuurlijke personen uitleggen wat smeren en fêteren inhield.”

Voor hem is dit alles reden om te proberen ook de andere 252 bouwers voor de rechter te slepen. Het Haagse Gerechtshof moet daar wat hem betreft het OM toe dwingen.

Reageer op dit artikel