nieuws

Keuze voor kabel of draadloos systeem

bouwbreed Premium

eindhoven – Wat de installatiebranche eerder heeft geprobeerd, wordt nu gepromoot door fabrikanten en groothandelaren via de stichting Elux: een tweede centraaldozensysteem voor ict-toepassingen. Sinds januari is de stichting in gesprek met projectontwikkelaars. De belangstelling is groot, meerdere voorbeeldprojecten zijn in voorbereiding.

Dat meldde K.W. van Dijk, adviseur van de stichting Elux uit Zoetermeer, op het congres �Domotica en flexibele infrastructuur� in het Evoluon te Eindhoven, georganiseerd door de stichting Smart Homes uit Eersel. Smart Homes is het Nationaal Kenniscentrum voor domotica en slim wonen.

De keuze tussen draadloze en kabelsystemen vormde een rode draad door de lezingen. Als het aan Smart Homes ligt, hebben beide systemen een toekomst. “Binnen een ruimte draadloos, maar zodra het door een wand of vloer heen gaat bekabeld”, stelde A. van Berlo van Smart Homes. “Draadloos is namelijk gevoelig voor storingen en is minder veilig voor hacken en afluisteren.” Bovendien is het aantal frequenties beperkt en kunnen interferenties optreden.

Overal breedband

Draadloos kan niet de grote hoeveelheid data aan die bijvoorbeeld via een glasvezelkabel kunnen worden verstuurd. “De installatiebranche moet daarom leidingruimte opeisen. Breedband moet overal kunnen komen”, zei D. Simmelink van Isolectra uit Capelle aan den IJssel. Van Dijk voegde toe: “We moeten niet vergeten dat het niet allemaal draadloos zal worden. Wij kiezen voor leidingen en daar is de consument blij mee.”

Het concept van de stichting Elux bestaat uit een compleet tweede centraaldozensysteem, vergelijkbaar met dat voor de 230 volt-installatie. In elke hoek van elke kamer komt een aansluitdoos. De buizen zijn in eerste instantie leeg en te gebruiken voor de aanleg van elk gewenst kabelsysteem. Het kan gaan om een eenvoudige telefoonkabel, maar die kan later makkelijk worden vervangen door bijvoorbeeld glasvezelkabel. De kosten van een tweede centraaldozensysteem zijn ongeveer 2000 euro per standaardwoning. Dat verdienen de gebruikers in de levensloop van de woning gemakkelijk terug, stelt Van Dijk.

Van Dijk noemde NEN 1010 “een handicap”. Het is het absolute minimum voor een 23 volt-installatie. Ook NEN 2768 voor de meterkasten voldoet niet. In de meterkast komen ook voorzieningen voor de ict-toepassingen. Ook bij grootschalige renovatie is het idee van de stichting Elux uitvoerbaar.

Reageer op dit artikel