nieuws

Juiste combinatie van kit en verf kan afbladderen voorkomen

bouwbreed

leidschendam – Bij het overschilderen van afdichtingskitten treden nogal eens problemen op. De Vereniging Nederlandse Voegkit Industrie (VNVI) heeft een factsheet uitgegeven met informatie over de aanpak van het probleem.

Het is een typisch Nederland verschijnsel om beglazingskitten te schilderen. Voor de bescherming van de kitvoeg is het niet nodig, maar het ziet er zoveel netter uit. Er zijn ook nadelen te vermelden.

Verf die is aangebracht op afdichtingskitten, kan na verloop van tijd schilferen of helemaal loslaten, omdat de verf niet dezelfde elasticiteit heeft als de kit. Het is dat we in Nederland die kitvoegen maar lelijk vinden, technisch gezien is het overschilderen van kitvoegen een stommiteit. Fabrikanten willen er bij de ontwikkeling van de kit wel rekening mee houden dat ze later overschilderd worden, maar een echte oplossing voor het verschil in elasticiteit hebben ze nog niet gevonden.

Als dan toch gekozen wordt voor schilderen, kies dan vooral een verf en een kitsoort die elkaar verdragen, zo stellen de verenigde fabrikanten in hun factsheet. Vanwege de grote verscheidenheid aan verven en kitten is het slim om de combinatie vooraf te testen. De schilder moet ook rekening houden met de temperatuur. Vooral bij de watergedragen verven is het belangrijk dat de oppervlaktetemperatuur van de kitvoeg hoog genoeg is voor een goede filmvorming. Onder de 7 graden Celsius wordt het al erg lastig.

De VNVI wijst ook op het belang van een stabiele bevestiging van de glaslatten. Het glas moet goed opgesloten zijn tussen de pe-bandjes. Hoe minder het glas in de sponning kan bewegen, hoe minder ook de kit de trillingen hoeft op te vangen. De kitvoegen moeten minimaal 4 millimeter breed zijn, 6 millimeter diep en volledig volgespoten.

En voor het geval dat de schilder de maatregelen niet helemaal vertrouwt, heeft de VNVI nog een aardige tip: pas een gekleurde kit toe die zo dicht mogelijk de kleur van de verflaag benadert. Eventuele beschadigingen vallen dan niet meteen op.

Schimmelvorming

Een tweede factsheet handelt over kitten en schimmelvorming in bijvoorbeeld badkamers. Een echte oplossing voor het probleem heeft de VNVI niet. Een kit dient ervoor om de voeg waterdicht te maken. En hierin schuilt meteen ook het probleem. Juist omgevingscondities als vocht en warmte werken schimmelvorming in de hand. Een beschimmelde kitvoeg is geen hygiënisch, maar wel een esthetisch probleem, zo stelt de VNVI ons gerust.

In veel gevallen blijken de problemen te ontstaan doordat niet de juiste kitsoort bij de specifieke toepassing is gekozen.

Een andere oorzaak moet bij de verwerker worden gezocht. Wanneer de kitvoeg niet afwaterend is gemaakt, zal er vocht in de voeg achterblijven dat schimmelvorming in de hand werkt. Opmerkelijk genoeg wordt het probleem door het regelmatig schoonmaken van de kitvoeg met agressieve middelen als chloor of bleekloog verergerd. Het schoonmaken versnelt namelijk de afbraak van de toplaag van de kit, waardoor de schimmel juist extra kans krijgt om te groeien.

Technisch gezien is overschilderen een stommiteit

Reageer op dit artikel