nieuws

Jakarta plaatselijk een meter gezakt in twaalf jaar

bouwbreed

jakarta – Volgens een rapport van onderzoeksbureau Succonfindo en City Mining Agency in Jakarta is de hoofdstad van Indonesië in de afgelopen twaalf jaar plaatselijk een meter gezakt.

Dat meldt de Jakarta Post. Vooral in het noorden van de stad daalt de bodem snel, tussen 2 en 8 centimeter per jaar. Het rapport schrijft de daling voor 80 procent toe aan de druk van gebouwen (onder andere hoge kantoorgebouwen), voor 17 procent aan het onttrekken van grondwater en voor 3 procent aan natuurlijke oorzaken. In mei 2002 schreef de Jakarta Post over een rapport van dezelfde onderzoekers. Daarin stond dat de bodem in zes jaar tijd tussen 4 en 91 centimeter was gezakt.

Interbeton uit Gouda bouwt in Jakarta, samen met de Indonesische dochter Interbeton Decorient. Volgens directeur N. Dirkszwager, verantwoordelijk voor de activiteiten in Indonesië, bouwen Interbeton en andere aannemers in Jakarta op palen. De zakkende bodem is een bekend fenomeen in het hele kustgebied van Java. Interbeton is nog nooit problemen door de daling tegengekomen.

Volgens een bijdrage aan het regionale congres van de FIG (internationale federatie van geometristen), vorig jaar gehouden in Jakarta, is het verband tussen de grondwaterstand en de daling van de bodem aangetoond. Het zinken van de stad is te zien aan scheuren in gebouwen, scheefstaande gebouwen en verzakte wegen. Ook leidt het tot verstoppingen van rioleringen. Volgens A. Effendi, voorzitter van de Indonesische Real Estate Association verzakken veel gebouwen wel, maar bestaat geen gevaar op instorting.

Door het verzakken van de bodem zijn jaarlijkse overstromingen in de stad niet meer te voorkomen, stelt H. Pindratno, directeur van City Mining Agency. Hij ziet als oplossing meer controle op de grondwateronttrekking en een aanpassing van het �masterplan� voor Jakarta in 2010 aan de geologische eigenschappen van de bodem.

Reageer op dit artikel