nieuws

Inwoners Nijmegen niet blij met digitaal bouwarchief

bouwbreed

arnhem – Nijmegen heeft een aantal inwoners van de stad tegen het zere been geschopt door het complete bouwarchief vanaf 1918 tot heden op internet digitaal beschikbaar te stellen.

Elf bewoners hebben zich beklaagd omdat hun bouwaanvragen met gegevens zoals verbouwingskosten en hun handtekening op internet te vinden zijn. Nijmegen heeft voor die panden de bouwaanvragen weggehaald en alleen de bouwtekeningen laten staan. Gemeentelijke juristen buigen zich intussen over de kwestie.

“Omdat dit de eerste keer in Nederland is dat een dergelijk archief op internet toegankelijk is, bestaat er nog geen jurisprudentie over”, meldt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. “Strikt genomen gaat het ook gewoon om informatie die al lang openbaar was, en die alleen beter toegankelijk is gemaakt. Toch zullen onze juristen de Wet openbaarheid van bestuur nog eens goed afwegen tegen de Wet bescherming persoonsgegevens. Daarna bekijken we of er iets moet gebeuren.”

Van veertigduizend panden in de stad zijn sinds 2001 de bouwdocumenten geïnventariseerd. Sinds 2003 zijn vervolgens twaalf personen twee jaar lang bezig geweest met het scannen van die zevenhonderd meter papier. Nijmegen is de eerste stad die dat heeft en de gemeente ziet het als een dienst. Mensen met plannen voor een verbouwing kunnen bijvoorbeeld in hun straat kijken hoe anderen het hebben gedaan.

Reageer op dit artikel