nieuws

Introductie thermisch actieve vloerelementen

bouwbreed

brussel – Echo uit Houthalen, in Nederland vertegenwoordigd door EchoStreek in Lochem, introduceerde op Batibouw prefab kanaalplaatvloerelementen voorzien van leidingen voor verwarming of koeling. De fabrikant ontwikkelde de vloerelementen in samenwerking met Velta Systems.

Volgens Echo heeft het thermisch activeren van beton de toekomst, omdat de thermische eigenschappen van de betonmassa dan optimaal worden benut. Het systeem is goed te combineren met alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie en warmtepompen.

Het maakt radiatoren, convectoren en koelleidingen overbodig en is zeer energiezuining, zodat de investering snel wordt terugverdiend.

Het combineren van vloeren en de installatie voor verwarmen en koelen levert tijdwinst op tijdens de uitvoering. In de gebruiksfase is het systeem onderhoudsvrij. Het levert stofvrije verwarming en koeling. Volgens Echo is echter het grootste voordeel dat afgezien kan worden van traditionele airconditioning, die veel energie gebruikt.

Echo wijst erop dat het Velta systeem al in veel gebouwen is toegepast, maar dan in betonvloeren die grotendeels op de bouwplaats zijn gestort. Daarbij kunnen de leidingen beschadigd raken of verschuiven. Dat wordt voorkomen door de waterleidingen reeds in de fabriek in de prefab vloerelementen op te nemen. De leidingen worden op een speciaal net geklemd en waar nodig met �tie ribs� bevestigd, zodat ze niet kunnen opdrijven tijdens het betonstorten.

Energiebesparing

Projecten in Nederland en Duitsland, waarbij het Velta systeem is toegepast, hebben aangetoond dat een energiebesparing van 50 procent mogelijk is. Daarnaast blijkt uit onderzoek, dat de verwarming met lage temperaturen een behaaglijk binnenklimaat schept.

Echo ziet daarom niet alleen kansen voor zijn prefab thermisch actieve betonvloeren in de utiliteitsbouw, maar ook bijvoorbeeld in woongebouwen, ziekenhuizen en verzorgingscentra.

Echo liet op Batibouw een opengewerkt voorbeeld van de prefab thermisch actieve vloer zien.

Reageer op dit artikel