nieuws

Hybride AM twijfelt aan beurs en bedrijf

bouwbreed

amsterdam – Amstelland MDC weekt zijn woon- en grondbedrijf los uit de onderneming. De topmannen van de ontwikkelaar piekeren over mogelijkheden de activiteiten op te splitsen en de beurs te verlaten.

“Ons bedrijf heeft twee gezichten”, constateert bestuursvoorzitter P. Noordanus. “Van Nederlands enige aan de beurs genoteerde ontwikkelaar AM bestaat een hybride beeld. De ene keer worden we beschouwd als een bouwbedrijf, dan weer als een vastgoedfonds. Ook dat laatste zijn we niet. Nog niet”.

Bij de presentatie van de jaarcijfers vroeg Noordanus zich hardop af wat voor AM de meerwaarde is van een beursnotering. Vraagtekens zette de topman ook bij het nut van de door de nieuwe standaard IFRS teweeggebrachte papierwinkel. Tweede man en grootaandeelhouder H. van Veggel verklaarde zich tegenstander van de gedachte om heel AM van de beurs te halen. Bij de realisering van de in toenemende mate buitenlandse projecten kan AM fris geld goed gebruiken.

Dankzij een krachtige eindsprint in de tweede helft van het jaar boekte AM over 2004 een winst van 66 miljoen euro. Het voorgaande jaar pakte 9 miljoen euro beter uit. Van iedere euro winst werd 80 cent in de laatste zes maanden van het jaar binnengehaald. De teleurstellende start in 2004 wijt AM aan meerdere door procedurele vertragingen geplaagde projecten plus reorganisatiekosten. De omzet steeg met bijna eenvijfde tot 1,4 miljard euro.

Afgelopen jaar werden AM Wonen en AM Grondbedrijf onder een houdstermaatschappij samengebracht. De actie Grondslag kostte 45 medewerkers hun baan, twee van de negen regionale kantoren werden gesloten. Initiatieven werden genomen om projecten die beter in de huur- dan de koopsector pasten, versneld van de hand te doen aan beleggers zoals Achmea en Amvest. Voor een groot aantal grondposities kwamen samenwerkingsverbanden met derden tot stand. Bij de opschoonactie verdwenen ook talrijke kleinere grondstukken.

Door de nieuwe aanpak steeg het aantal verkochte woningen tot het record van 4898. Met een marktaandeel van 10 procent ziet AM zich – op ruime afstand van Bouwfonds – als tweede woningbouwer van het land. In 2001 reikte de polsstok met 2772 woningen nog niet verder dan een marktaandeel van 7 procent.

AM haalde vorig jaar 54 procent van zijn omzet uit het segment Wonen/Grond. De winkelcentra en kantoren droegen voor 42 en 4 procent bij. Met een aandeel van 58 procent van de winst zijn de winkelcomplexen het meest rendabel.

Bij het commercieel vastgoed daalde het aandeel van de Nederlandse objecten vorig jaar van 34 naar 25 procent. Landen waar 12 tot 16 procent van de omzet vandaan komt zijn Duitsland, Spanje, Portugal en Frankrijk.

Reageer op dit artikel