nieuws

Hindoe-senioren krijgen eigen woontoren

bouwbreed

zoetermeer – Na acht jaar lobbyen heeft Sewdat Soekhoe het voor elkaar. In de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Oosterheem verrijst een woontoren die speciaal voor hindoe-senioren is bestemd. “Veel ouderen vereenzamen als ze alleen wonen.”

Niet alleen de bestemming van het gebouw is uniek, ook het slaan van de eerste paal van de toren ging gepaard met offergaven en gebeden van een hindoepriester. Soekhoe: “Volgens mij is dat in Nederland nog nooit gebeurd.”

Het idee van de woontoren onstond tijdens de gebedsbijeenkomsten die de gepensioneerde Soekhoe organiseert in een Zoetermeers buurthuis. Hij hoorde vooral van de oudere bezoekers dat ze zich niet gelukkig voelden. “Hindoestaanse mensen zijn gewend om met ouders, kinderen en kleinkinderen bij elkaar te wonen”, legt Soekhoe het probleem uit. “Maar in Nederland zijn daar de woningen te klein voor.” Door de populaire Nederlandse eengezinswoning belanden veel hindoe-ouderen in een seniorenflat waar ze nauwelijks aanspraak hebben. Soekhoe: “Hun kinderen zijn druk. Daarom duurt het soms wel maanden voordat ze bezoek krijgen.” Een gebouw waarin hindoe-ouderen bij elkaar wonen, maakt een einde aan de eenzaamheid, zo is het idee.

Eetgewoonten

Een ander belangrijk probleem dat opgelost moest worden, is de gewoonte van hindoes om bij voorkeur geen rund- en varkensvlees te eten. En dat terwijl Nederlandse verzorgingstehuizen bijna elke maaltijd bekronen met een karbonade of sudderlapje. De hindoetoren lost dit probleem op met een gemeenschappelijke keuken. “De mensen kunnen dan met elkaar een Hindoestaanse maaltijd bereiden.” De gemeenschappelijke keuken is niet de enige aanpassing in het gebouw. De woningen krijgen een speciale nis om een altaar in te zetten. Om het hoekje uit te sparen loopt de gang in de woningen iets verder door dan normaal. Mensen die geen altaar hebben, kunnen de ruimte ook op andere manier benutten. De plek is makkelijk om te bouwen tot een gangkast of opberghok. Een dichte keuken is een andere woonwens. “Hindoestaanse mensen koken veel en lang. Maar zij willen niet de hele dag in de kooklucht zitten”, weet Camstra. Waar het kan, worden daarom dichte keukens gemonteerd. “Het Bouwbesluit schrijft voor dat er een raam in een dichte keuken moet zitten. In een aantal flats is dat niet mogelijk. Bij zulke gevallen worden de keukens zo gemaakt, dat ze makkelijk van de woonkamer zijn af te sluiten.”

Kleinschalig

De Zoetermeerse hindoe-ouderen hebben lang gepraat met de drie sociale huisvesters die in hun gemeente actief zijn. Uiteindelijk nam Vestia de plannen volgens Soekhoe het meest serieus. De corporatie steekt bijna 6 miljoen euro in de toren die straks 33 appartementen omvat. “Vestia investeert in kleinschalige zorgvoorzieningen”, licht projectleider R. Camstra de beslissing van de sociale huisvester toe. De Zoetermeerse branchegenoten van Vestia investeren bij voorkeur in grote complexen die meestal uit zo�n tweehonderd woningen bestaan. Een woongroep op die schaal, is volgens Camstra geen goed idee.

Het is de eerste keer dat Vestia in Zoetermeer een complex speciaal voor een bepaalde emigrantengroep inricht. Het idee van de hindoetoren sprak Camstra direct aan omdat het uit de groep zelf kwam. “Dan weet je dat het ook wordt gedragen.” Buiten Zoetermeer heeft de sociale huisvester al wel ervaring met complexen die voor een bepaalde groep immigranten worden neergezet. Zo bouwde Vestia in Den Haag woningen voor Chinese ouderen.

De speciaal voor de hindoetoren opgerichte vereniging Shaanti Dhaam, wat �Rustoord� betekent, heeft inmiddels twintig appartementen vergeven. Zo blijven er nog dertien over. Soekhoe en voorzitter P. Baboeram van de woongroep zijn ervan overtuigd dat ook die snel van de hand gaan. Soekhoe: “We hebben een enquête gehouden, waar heel enthousiast op is gereageerd.”

En het duo heeft zijn troefkaart nog niet eens uitgespeeld. De ouderen die hun gebedsbijeenkomst nu nog in een buurthuis houden, zouden wel eens over de streep getrokken kunnen worden door de plannen voor een ander bouwterrein. Daar is, op loopafstand van de toren, voor een bedrag van 1,5 miljoen euro een gloednieuwe hindoetempel gepland.

Reageer op dit artikel