nieuws

Heijmans doet aandelenuitgifte van 45 miljoen

bouwbreed

rosmalen – Heijmans heeft gisteren voor 45 miljoen euro aan certificaten van gewone aandelen uitgegeven. De stukken zijn geplaatst bij institutionele beleggers in binnen- en buitenland.

De aandelenuitgifte houdt verband met de aanstaande intrekking van alle uitstaande cumulatieve financieringspreferente aandelen A. Het Rosmalense bouwconcern wil daar uiterlijk per 1 januari van het volgende jaar toe overgaan.

De preferente aandelen worden ingetrokken omdat Heijmans ook onder de nieuwe jaarrekeningrichtlijn IFRS tot een evenwichtige verhouding tussen eigen vermogen en rentedragende schuld wil komen.

Onder IFRS bedraagt het eigen vermogen van Heijmans 287 miljoen euro eind 2004, tegen 457 miljoen op basis van de Nederlandse richtlijn NL GAAP. De rentedragende nettoschuld is onder IFRS 485 miljoen, onder NL GAAP 199 miljoen.

Het verschil wordt vooral veroorzaakt doordat cumulatief preferente aandelen onder IFRS niet als eigen vermogen, maar als vreemd vermogen worden beschouwd.

Na intrekking en de emissie bedraagt het eigen vermogen van het Heijmans-concern volgens de nieuwe jaarrekeningrichtlijn 332 miljoen euro met een rentedragende schuld van 440 miljoen euro.

De maatregel vereenvoudigt volgens Heijmans ook de kapitaalstructuur van de onderneming. Bovendien wordt stemrecht en storting op aandelen in evenwicht gebracht. “Daarmee wordt tevens voldaan aan aanbevelingen zoals geformuleerd door de Corporate Governance Code”, aldus de Brabantse bouwer.

Reageer op dit artikel