nieuws

Haagse school heeft nieuwe bestemming

bouwbreed

den haag – Na jaren leegstand en ad-hoc gebruik heeft een voormalig schoolgebouw aan de Goudenregenstraat in Den Haag weer een bestemming gekregen. Speciale doelgroepen kunnen er nu woon- en atelierruimte huren.

Onderwijskrachten, medisch personeel, politieambtenaren en kunstenaars zijn welkom als huurder in wooncomplex Het Goudenregenhof. De school van weleer is door BAM Woningbouw regio Rijswijk op fraaie wijze omgevormd tot 28 appartementen met vloeroppervlakken van 46 tot 72 vierkante meter. De meeste woningen zijn bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. Voor de kunstenaars zijn in het bijgebouw elf ateliers gerealiseerd. Aansluitend wordt ook de naastgelegen conciërgewoning gerenoveerd.

Meest opmerkelijke transformatie is die van de enorme kap. Niet alleen zijn de dakkapellen fors vergroot in de stijl van het gebouw uit 1920, erachter zijn een soort maisonnettes gebouwd. Deze zolderwoningen hebben een met balken doorspekte entresol als woonkamer en ze zijn via een oorspronkelijke binnengang bereikbaar; de voormalige toiletten tegenover de klaslokalen zijn nu in gebruik als bergkasten.

De woningen op de eerste verdieping hebben een toegangsdeur die uitkomt op een nieuw aangelegde gaanderij aan de achterzijde van het gebouw.

Aan de gezichtsbepalende zijgevel kregen deze woningen openslaande deuren met een Frans balkonnetje. De woningen op de begane grond hebben openslaande deuren naar een tegenover het ateliergebouw gelegen terras. De ruimte voor de terrassen is gecreëerd door een latere tussenbouw te slopen.

Architect Jan van Huizen van het Haagse bureau Roeleveld-Sikkes heeft ervoor gekozen zoveel mogelijk oorspronkelijke kenmerken en gebouwdetails te bewaren, zoals de gietijzeren verwarmingen, de glazuurtegels in hal en trappenhuis, de in het zicht gehouden balken op de zolder.

Doelgroepen

De transformatie van het voormalige schoolgebouw is een project van een eigenzinnige opdrachtgever. Deze Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 (voorheen de Haagse Vereniging van 1854 tot Verbetering van Woningen) heeft in Den Haag en Rijswijk meer bijzondere woonprojecten, zoals diverse monumentale hofjes en een karakteristiek appartementencomplex.

Directeur mr. H. Van Eesteren: “Wij zoeken meer van dit soort projecten, maar daarvoor zijn wij afhankelijk van de gemeente.” De keuze voor speciale doelgroepen noemt hij een “beetje sociaal experiment”.

De keuze is mede gebaseerd op een woonbehoefte-onderzoek waaruit de maatschappelijk relevante doelgroepen zoals politieambtenaren en onderwijskrachten rolden.

Van Eesteren noemt Het Goudenregenhof een “model bouwproject” en dat niet alleen vanwege de goede relatie met de ontwerpende en uitvoerende partijen, maar ook omdat die netjes binnen budget zijn gebleven. Constructeur was het Haagse adviesbureau beton- en staalconstructie Broersma.

Nieuwbouwers

Voor BAM Woningbouw is het project om nog een reden bijzonder: het grootste deel van de bouwvakkers bij deze renovatie werkt normaliter alleen in de nieuwbouw en dat was wel even wennen, aldus uitvoerder Arie de Vos. Timmerman Cor Tork noemt het een uitdaging: “Je komt bij renovatie veel meer aan het timmerwerk toe en dat maakt het werken leuk.” Collega Adri van Pelt vindt dat hij zijn vakmanschap echt heeft kunnen laten zien en leerling Scott van Zanten vindt renovatie minder eenzijdig: “Bij nieuwbouw wordt een boek opengeslagen en dan wordt gekeken hoeveel tijd ervoor staat. Bij renovatie ligt dat toch anders. Je moet zelf veel meer uitzoeken.”

Reageer op dit artikel