nieuws

Gemeenten gaan kennis uitwisselen

bouwbreed

utrecht – Stadspoort, het landelijk computersysteem voor de uitwisseling van kennis tussen gemeenten, heeft de grens van honderd deelnemers bereikt. Daarmee is de start van het project mogelijk geworden. De honderdste verklaring tot bereidheid om deel te nemen aan Stadspoort kwam van de gemeente Heusden. Het project heeft een draagvlak nodig van tenminste honderd gemeenten. […]

utrecht – Stadspoort, het landelijk computersysteem voor de uitwisseling van kennis tussen gemeenten, heeft de grens van honderd deelnemers bereikt. Daarmee is de start van het project mogelijk geworden.

De honderdste verklaring tot bereidheid om deel te nemen aan Stadspoort kwam van de gemeente Heusden. Het project heeft een draagvlak nodig van tenminste honderd gemeenten. Dat is een voorwaarde van de Bank Nederlandse Gemeenten, die voorfinanciering biedt zodra 125 gemeenten hebben toegezegd een abonnement te nemen als het product operationeel is. Tot nu toe hebben 164 gemeenten mondeling toegezegd serieus na te denken over een abonnement. Voor de Vereniging Stadswerk Nederland en CROW, de initiatiefnemers van de stichting Stadspoort, kan de bouw van het systeem beginnen. Op de website www.stadspoort.com is nu al informatie te vinden.

Stadspoort wordt een via internet bereikbaar systeem met informatie over de openbare ruimte. Gemeenten kunnen er hun kennis en ervaring op het gebied van ontwikkeling, inrichting en beheer delen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om wegen, verkeersvoorzieningen, verlichting, openbaar groen en ondergrondse infrastructuur.

Directeur B. Jansen van de sector ruimtelijke zaken en ict van de gemeente Heusden verwacht veel van Stadspoort. “Juist op dit terrein kunnen gemeenten veel van elkaar opsteken. Dankzij dit kennissysteem gaan kwaliteit en efficiëntie hand in hand.”

Reageer op dit artikel