nieuws

Export van betonnen slakkenhuis

bouwbreed Premium

den haag – De betonwarenindustrie kan weer een kruisje zetten op zijn mal. De nieuwe pompen van het grootste gemaal in Engeland worden uitgerust met betonnen slakkenhuizen. Vaak zijn die in Engeland nog van staal. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Tauw verzorgt het technisch ontwerp tot en met bestek en tekeningen.

Het nieuwe gemaal bij het Engelse dorp Kings Lynn, 100 kilometer ten noorden van Londen, gaat het oude �St. Germans Pumping Station� vervangen. Het krijgt een capaciteit van 100 kubieke meter per seconde. Een dergelijke capaciteit is nodig om het gebied van 70.000 hectare te kunnen bemalen. Tauw is door het waterschap Middle Level Commissioners benaderd voor het technisch ontwerp van het werktuigbouwkundige gedeelte van de nieuwbouw.

Aanleiding voor het verzoek was het bezoek van het Engelse waterschap aan het nieuwe poldergemaal Rozema in noordoost Groningen, dat door Tauw is ontworpen voor het waterschap Hunze en Aa�s. Leden van het Engelse waterschap zijn ingegaan op de suggestie dit gemaal te bezoeken van een Nederlandse leverancier van apparatuur voor gemalen. “Zij zitten namelijk ook in de gemalenbouw. En van het één is het ander gekomen”, zegt Jaap van Raaij van Tauw. Op verzoek van Tauw is het Engelse advies- en ingenieursbureau Atkins ingeschakeld voor hun kennis van de Engelse bouwpraktijk.

In de planvormingsfase heeft Tauw onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van capaciteitsuitbreiding van het bestaande gemaal. Uiteindelijk is gekozen voor de bouw van een geheel nieuw gemaal en daarvoor zijn zeven mogelijke locaties onderzocht. Tauw heeft het ontwerp gemaakt voor de onderbouw, en heeft een aantal varianten onderzocht met verschillende typen en aantallen pompen, waaiers, en slakkenhuizen. Gekozen is voor een gemaal met zes pompen met betonnen slakkenhuizen.

“In Engeland wordt nog veel gebruik gemaakt van pompen met gietijzeren of stalen slakkenhuizen. Deze zijn echter minder duurzaam en veel onderhoudsgevoeliger dan betonnen slakkenhuizen, die al sinds 1930 met succes in Nederland worden toegepast. De techniek om deze te produceren en het maken van de mallen voor het pomphuis is te vergelijken met meubelmakerswerk. Het uiteindelijke product weegt enkele tonnen, is zeer solide en kan gemakkelijk een eeuw mee”, aldus Van Raaij.

De opdracht van Tauw omvat ook over de keuze van de pompen en de aandrijving inclusief de manier om de pomp te maken. Of de betonnen slakkenhuizen ter plaatse worden gestort of worden geprefabriceerd, is nog in studie. Het hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld van de locatie.

Er komt een bouwkuip van een diepte van zo�n 15 meter, een forse hijshoogte. Zoals het er nu uitziet gaat de voorkeur van Van Raaij uit naar prefabricage in delen, maar dan wel net naast de plaats waar de slakkenhuizen moeten komen. Wel is al duidelijk dat de aandrijving van elke pomp zal gebeuren met behulp van een elektromotor die zijn voeding krijgt vanuit het elektriciteitsnet. Omdat het gevolg van een onderbreking van de stroomvoorziening natte voeten bij de bewoners van het verzorgingsgebied van het gemaal kan zijn, worden in het ontwerp ook aggregaten voorzien die volledig in de stroombehoefte kunnen voorzien.

Momenteel werkt Tauw aan het maken van het ontwerp en besteksdocumenten voor het werktuigbouwkundige werk. Het bestek zal midden dit jaar zijn afgerond. Het project wordt aanbesteed volgens een Europese procedure en is inmiddels in EG-verband aangekondigd. Het zal volgens Van Raaij gaan om een bedrag van ongeveer 40 tot 45 miljoen euro. Het nieuwe gemaal moet rond 2010 zijn gerealiseerd.

Reageer op dit artikel