nieuws

Dubbelscharnierende deur werkt effectief

bouwbreed Premium

bunschoten – Producent van deuren Theuma DoorSystem presenteerde onlangs de Zwingdoor, een binnendeur die meer dan zestig procent bespaart op de draairuimte van een traditionele deur door de deur zelf op eenderde van de breedte te laten scharnieren.

Gewone draaideuren hebben een vaste draairichting. Geheel geopend neemt een deur met zijn volledige breedte een deel van de gebruiksruimte in beslag. Theuma heeft een deur ontwikkeld die aan de hangzijde draait op een soort speunen en op eenderde van de breedte van de deur zelf kan scharnieren. Hierdoor neemt de deur in compleet geopende toestand slechts een derde van de ruimte in van de draaicirkel van een traditionele deur. Bovendien beweegt de Zwingdoor zowel van de gebruiker af als van de gebruiker af. Dat is mogelijk door de toepassing van een nieuw ontwikkeld stalen kozijn zonder aanslag. Een rubberen profiel zorgt aan de hangkant voor de tochtafdichting. Ook het scharnierpunt in de deur zelf is voorzien van rubberen profielen om een goede afsluiting te garanderen.

Het idee voor de Zwingdeur is opgedaan in Frankrijk. Gert Jan Struijk, rayonmanager Theuma DoorSystem: “Bij de inrichting van hotelkamers hebben de Fransen gekeken naar het zo effectief mogelijk inrichten van de ruimtes. Het zelf laten scharnieren van een deur levert ruimtewinst op waardoor hotelkamers effectiever worden benut.”

Ruimtewinst

Door een deur op meer dan een plaats te laten scharnieren is theoretisch nog meer ruimtewinst te krijgen. “Maar het is niet de bedoeling de vouwdeur met gebrekkige stabiliteit opnieuw te introduceren”, aldus Struijk. Theuma kan de deur uitvoeren in de materialen en uitvoeringen die ook bij de traditionele deuren uit hun assortiment gebruikelijk zijn. Volgens Struijk is een maximale breedte van de deur van 1,23 meter haalbaar. De richtprijs van de deur inclusief stalen montagekozijn bedraagt volgens Struijk 250 euro. Theuma presenteerde de deur op de Bouwbeurs om vragen en opmerkingen van bezoekers in de verdere ontwikkeling van de deur mee te nemen. Hij verwacht dat de Zwingdeur in de tweede helft van dit jaar leverbaar is.

Reageer op dit artikel