nieuws

Draka rekent op lagere omzetgroei

bouwbreed Premium

amsterdam – De omzet van Draka is het afgelopen jaar op eigen kracht met 13,5 procent gestegen naar 1,7 miljard euro. De volumegroei dankt de Amsterdamse kabelproducent aan de toegenomen vraag op met name de glasvezel- en kabelmarkt. Voor 2005 rekent de onderneming op een lagere groei.

Het komende jaar is de markt vergelijkbaar met die van 2004, waarin er zich een geleidelijk herstel van de in elkaar geklapte telecommarkt aftekende. Maar de aanhoudende prijs- en margedruk maken het moeilijk om voorspellingen te doen voor dit jaar, zo laat Draka weten.

Door de overcapaciteit op de kabelmarkt ligt het prijsniveau laag. Daarnaast zorgen hoge grondstofprijzen, die als gevolg van eerder afgesloten contracten niet doorberekend kunnen worden aan de klant, voor lagere marges.

Draka schreef door het lastige kostenplaatje voor 2004 een negatief nettoresultaat in de boeken van 11,6 miljoen euro. Een incidentele kostenpost van 25,2 miljoen euro die ten laste komt van de winst is daarbij niet meegerekend. De uitgaven zijn nodig voor de grootschalige reorganisatie die Draka heeft doorgevoerd. De winst valt ook zonder de genomen reorganisatielast 200 procent lager uit dan een jaar eerder. In 2003 boekte Draka nog een positief nettoresultaat van 11,2 miljoen euro.

De totale omzet van Draka nam vorig jaar met bijna een kwart toe. De sterke groei dankt het concern aan de overname van de kabelactiviteiten van het Franse Alcatel. De aanwinst zorgt bij Draka Comteq, dat voornamelijk koper- en glasvezelkabels levert, voor een omzetstijging van 24,2 procent waardoor het volume uitkomt op 457,8 miljoen euro.

De prijs- en margedruk zorgt bij Draka Comteq voor een verlies van 14,7 miljoen euro. Het slechte resultaat dankt het bedrijfsonderdeel met name aan de hoge koperprijs. In Europa staan de marges extra onder druk door de lage wisselkoers van de Amerikaanse dollar.

De overname van de Alcatel-dochter zorgde voor een betere bezettingsgraad van de fabrieken en kostenbesparingen. Maar de ingrepen konden niet voorkomen dat de slechte marktomstandigheden toch nog voor een negatief nettoresultaat zorgde. Het bedrijfsonderdeel Draka Cableteq, dat onder andere de in de bouw veel gebruikte laagspanningskabels produceert, wist ondanks de stagnatie in de bouwproductie de omzet met eenvijfde uit te breiden naar 1,3 miljard euro. De omzetgroei dankt de divisie aan gunstige ontwikkelingen op de markt voor offshore-kabels die gebruikt worden om olieboorplatformen op zee van een telecommunicatieverbinding te voorzien.

Wat betreft de liftkabels komt het goede nieuws uit China. Draka vestigde in het land een joint venture met Haixun Elevator Products in Nantong.

Reageer op dit artikel