nieuws

DHV ziet groeimarkten in Nederland

bouwbreed Premium

amersfoort – Duurzaamheid, veiligheid en wateradvies, het is een greep uit de groeimarkten die DHV in ons land ziet. Bestuursvoorzitter Renko Campen ziet nieuwe contractvormen eveneens opkomen. Hoewel, nieuw…

“In dit huis heb ik moeite met de term nieuwe contractvormen. In 1979 hebben wij als �general contractor� een contract aangenomen voor ontwerp, bouw en financiering van vier waterzuiveringsinstallaties in Nigeria. Dus zo nieuw is DBF(M) nu ook weer niet”, vertelt Campen.

Het bedrijf ziet met lede ogen aan dat het in Nederland bepaald niet wild is momenteel. Toch ziet Campen duidelijk groeimarkten. Momenteel een kleintje, maar groeiend, is Akoestiek. “Qua volume niet veel, maar wel leuk. Momenteel zijn we bezig met de Casa da Musica in Porto. Heel vaak wordt het gevraagd in combinatie met andere diensten of door architecten. Zo werken we vaak met Rem Koolhaas op dit gebied.”

Financial Engineering – we noemen het engineering want we zijn nu eenmaal ingenieurs – is ook zo�n tak van sport waar groei in zit. Publiek-private samenwerkingscontracten inclusief private financiering lijkt nu van de grond te komen. De voorstellen van de Task Force infrastructuur die afgelopen vrijdag zijn gepresenteerd wijzen daar ook op.

“Wij hebben op dit gebied onze eigen experts in huis. Die heb je nodig omdat zij de taal van bankiers spreken. Dat maakt zakendoen een stuk eenvoudiger”, zegt Campen. Ook van Programmamanagement verwacht de bestuursvoorzitter veel. Zeker nu Rijkswaterstaat fors gaat krimpen, zullen taken worden neergelegd bij private bureaus. “Dan praat je over management op een hoger level dan waar we tot nu toe op geopereerd hebben. Daar heb je zware mensen voor nodig die in staat zijn een project van het begin af aan te sturen en erover te onderhandelen.”

Een uiteraard belangrijke groeimarkt is in zijn visie het wateradvies. En dat niet alleen omdat Neerlands troonpretendent zich watermanagement eigen heeft gemaakt, maar meer vanwege de klimaatverandering. Die zorgt voor andere neerslagpatronen waardoor de waterafvoer van de grote rivieren hoger wordt en de zeespiegel stijgt.

Geluidbelasting

Campen vindt verder dat eens goed nagedacht moet worden over de luchtvaart. Hij reageert daarmee op ideeën om vliegbasis Soesterberg eventueel te gaan gebruiken voor chartervluchten. “Daarmee verspreid je de geluidbelasting van de luchtvaart alleen nog maar meer over Nederland. Er zou toch weer eens goed moeten worden nagedacht over een vliegveld in zee of in de polder.”

Hij beseft dat daarbij speelt dat onzeker is hoe de fusie tussen Air France en de KLM afloopt. Voor de komende jaren is de positie van KLM als zogenoemde home carrier van Schiphol zeker. Maar wat daarna gaat gebeuren, niet. “Maar het kan zijn dat Schiphol bijvoorbeeld Singapore Airlines als tweede home carrier binnenhaalt.”

Reageer op dit artikel