nieuws

DHV heeft knap wensenlijstje voor de toekomst

bouwbreed

amersfoort – Ingenieursbureau DHV wil toe naar tien thuismarkten van waaruit zon veertig landen bediend kunnen worden. Momenteel heeft DHV acht thuismarkten en is het bureau in honderd landen actief. Verder gaat het bedrijf werken aan verbetering van de winstmarge naar 7 procent.

Bestuursvoorzitter Renko Campen heeft een behoorlijk wensenlijstje voor de toekomst. Daarbij behoort een sterke focus op de thuismarkten, waarvan Nederland nog steeds de belangrijkste is. Binnen Europa is hij niet ontevreden over de posities in Portugal en Polen. Met name het laatste land toont zich een sterke groeier vooral op het gebied van infrastructuur.

Campen wil echter meer in Europa. Daarbij denkt hij aan het vestigen van thuismarkten in Roemenië en Turkije, twee landen die dolgraag willen toetreden tot de Europese Unie. Het is een strategie die DHV al eerder heeft toegepast in Polen en Hongarije. “Achteraf kun je zeggen dat we daar iets te vroeg zijn gaan zitten. Dat heeft behoorlijk wat kosten upfront opgeleverd. Maar wij hebben daardoor wel een sterke positie.”

Het streven is verder gerichte groei door een actief overnamebeleid. “Daarbij kijken we niet naar bedrijven die van alles kunnen, maar juist meer naar nicheposities. Zoals we gedaan hebben met Naco (specialist in luchthavens) en het Canadese Delcan (wegenbeheer).”

En Campen blijft aandacht houden voor efficiency. Een voorbeeld daarvan is het outsourcen van engineering naar India. “Engineering follows efficiency”, heet dat in rond Hollands. “We hebben het al eerder gedaan naar Tsjechië. Dat land is nu al te duur zeker in vergelijking met India. Ik verwacht dat we daar tien jaar zullen zitten en dat we daar dan weggaan omdat het te duur wordt”, verwacht Campen. Hij is overigens behoorlijk verwachtingsvol over India. Iedereen heeft het over China. En het gaat daar ook goed. Maar houdt India in de gaten. Dat kan wel eens net zo hard, zo niet harder gaan groeien.”

Over Nederland is hij minder tevreden. De daling van de netto-omzet met 5,5 procent komt vrijwel geheel op conto van ons land. “Je ziet nog steeds een terughoudendheid in de infrastructuur. Dat draait echter wel weer bij. Net als in de kantorenmarkt is ook hier sprake van een varkenscyclus. Bij bedrijfsgebouwen zien we inmiddels weer wat opleving. Dat duidt op komend herstel van het ondernemersvertrouwen in de economie.”

In vergelijking met 2003 heeft DHV geweldige resultaten geboekt. In 2003 was er echter sprake van reorganisaties die de nodige miljoenen hebben gekost. De omzet daalde vorig jaar licht. Bedrijfsresultaat en nettowinst stegen, maar niet boven de niveaus van de eerdere jaren van deze eeuw.

Reageer op dit artikel