nieuws

Corus schrijft eindelijk weer eens zwarte cijfers

bouwbreed Premium

londen – Staalconcern Corus heeft voor het eerst sinds 1999 weer zwarte cijfers geschreven. De groeiende wereldvraag naar staal en de eigen herstructureringsprogrammas hebben voor dit positieve resultaat gezorgd.

Corus heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 446 miljoen pond (circa 647 miljoen euro). In 2003 kwam er nog een nettoverlies van 305 miljoen pond (circa 442 miljoen euro) in de boeken.

De omzet van het staalconcern steeg van 7,9 miljard pond naar 9,3 miljard pond (circa 13,5 miljard euro). Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten kwam uit op 627 miljoen pond (circa 909 miljoen euro) tegen een negatief bedrijfsresulaat van 66 miljoen pond in het voorgaande jaar.

Het concern had al in november aangegeven dat het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten, zoals reorganisatiekosten, boven de 600 miljoen pond zou uitkomen.

Corus schrijft de verbetering van het resultaat voor 30 procent toe aan het nog altijd lopende �herstelprogramma�. Het concern heeft sinds 1999 ongeveer dertienduizend banen geschrapt en een aantal onrendabele fabrieken gesloten in het Verenigd Koninkrijk.

Het concern opereerde in 2004 bovendien onder sterk verbeterde marktcondities. De wereldeconomie maakte het afgelopen jaar zijn sterkste groei door sinds twintig jaar, waarbij de Verenigde Staten en China de kar trokken. Dit vertaalde zich in een stijgende vraag naar staal, vooral uit China. Het land, een van de sterkst groeiende economieën ter wereld, nam het afgelopen jaar 28 procent van de totale wereldvraag naar staal voor zijn rekening.

Ondanks de winstcijfers wil het bedrijf over 2004 nog geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Over 2005 verwacht Corus dat wel te kunnen doen.

Het concern kondigt verder het vertrek van Leo Berndsen aan als commissaris van Corus IJmuiden. Aan de aandeelhouders zal worden voorgesteld de huidige VNO/NCW-voorzitter Jacques Schraven in zijn plaats te benoemen.

Reageer op dit artikel