nieuws

Chemische aantasting volgende stap in glasrenovatie

bouwbreed

bolsward – Onder de hijgende adem van de Vereniging Eigen Huis laten veel bouwers nog voor de oplevering krassen repareren in de beglazing van nieuwbouwwoningen e.d. Opvallend genoeg laten ze het op het punt van chemische aantasting van ruiten grotendeels afweten. Tot grote verbazing van directeur N. Bakker van Glasrenovatie Nederland.

Het bedrijf is gespecialiseerd in kras- en aanslagverwijdering. Dat gebeurt met speciale polijstapparatuur. Daarmee wordt een enkele microns-dun laagje glas afgeslepen, maar dat blijkt voor het merendeel van de krassen in ruiten voldoende �schonend� effect te hebben.

Het bedrijf heeft in het westen van het land de meeste grote aannemersbedrijven als opdrachtgever. Krasverwijdering wordt veelal gedaan ter vermijding van opleveringsklachten.

Tot de grote verbazing van Bakker is het niet vanzelfsprekend, dat zijn bedrijf ook bij chemische aantasting van ruiten standaard te hulp wordt geroepen. Uit metselwerk en cementwater kunnen stoffen vrijkomen zoals salpeterzuur en kiezelzuur, die een afstroompatroon etsen in het glasoppervlak. Het probleem wordt veelal pas een half jaar of langer na de oplevering zichtbaar, maar valt in veel gevallen nog wel onder verantwoording van de bouwer. Blijkbaar is dat tijdsverschil net iets te groot om de relatie te leggen met krasverwijdering.

Glasrenovatie Nederland werkt op no cure no pay basis en vraagt verder een vast tarief per ruit of per vierkante meter. Bakker: “Dat zijn we gaan doen omdat de uitvoerder zelf moeilijk kan inschatten hoe erg bekrast een ruit is.”

Reageer op dit artikel