nieuws

Cannes

bouwbreed

De bouwproductie van woningen in ons land valt flink tegen. Terwijl iedereen aanjaagt in daarvoor opgerichte teams en doet wat hij of zij kan, blijft het aantal opgeleverde woningen karig. Buiten de gestegen grondprijzen moet er toch iets de woning- bouwproductie kunnen stimuleren? Ligt het aan de aannemers of ligt het aan de opdrachtgevers? Vorige […]

De bouwproductie van woningen in ons land valt flink tegen. Terwijl iedereen aanjaagt in daarvoor opgerichte teams en doet wat hij of zij kan, blijft het aantal opgeleverde woningen karig. Buiten de gestegen grondprijzen moet er toch iets de woning-

bouwproductie kunnen stimuleren? Ligt het aan de aannemers of ligt het aan de opdrachtgevers?

Vorige week heb ik in het Franse Cannes geluncht met gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland. Evenals zijn voorganger Henri Meijdam (nu bur-

gervader van Zaanstad) riep Hooijmaijers alle partijen over dit onderwerp bij elkaar om te discussiëren over de achterblijvende woningbouwproductie in deze provincies, maar het geldt idem voor de andere provincies.

Waarom in Cannes, tijdens de Marche de International des Professionnels de L�Immobilier (MIPIM), �s werelds grootste onroerend goed manifestatie? Omdat men vele jaren blijkbaar heeft afgesproken dat iedereen die in het o.g.-wereldje meetelt, in die week in Cannes is. En, in die week zijn bijeenkomsten met hen het meest compleet en vruchtbaar. Het leven van een columnist is niet eenvoudig, ik was er dus ook de hele week en weet als echte persmuskiet ook al van tevoren van de plannen van de provincie Noord-Holland.

Deze provincie beloofde vorig jaar al dat ze via streekplannen zal zorgen voor ruimte om te bouwen, stimuleert bouwplannen via geld, zorgt voor snelle procedures. Hakt knopen snel door en organiseert aanjaagacties om stagnerende locaties vlot te trekken. Men doet wat zij kan. En toch valt de productie van woningen tegen.

Procedures voor woningbouwplannen zijn minimaal met twee maanden verkort en het kan nog beter. Hebt u klachten ga naar: Aanjaagteamwonen@noord-holland.nl en men helpt u verder.

In plaats van de 8500 woningen, moeten bouwers per jaar 13 duizend woningen kunnen bouwen. Dus projectontwikkelaars en aannemers grijpt uw kans. U wilt bouwvolume, volgens mij is die er en wel in iedere provincie.

Schakel een provinciale gedeputeerde in, indien u knelpunten tegen komt in gemeenten waarvoor u concrete bouwplannen heeft en er niet doorheen komt. Maar grijp ook gemeenten die belachelijke grondprijzen (via erfpacht?) vragen flink in de kladden. En onderhandel flink over het aandeel sociale huurwoningen waarvoor de gemeenteraad door het vuur wil gaan. Vergelijk de Zuid-As in Amsterdam waar de hoofdstad nu moet afzien van alle sociale huurwoningen daar om het gestapelde dokmodel betaalbaar te maken. Dat gestapelde dokmodel is overigens oorspronkelijk een idee van collega Cor van Zadelhoff, zie mijn column van 5 maart 1999, en niet (met alle respect) van Elco Brinkman.

Ontwikkelaars van woningbouwlocaties (grote en kleine) moeten hun schuchterheid afschudden. Grijp gemeenten en andere lokale overheden flink in de kladden en onderhandel tot ze erbij neervallen. Lukt het dan toch niet, bel of e-mail dan met de desbetreffende provincie en houdt de gedeputeerde R.O. en Volkshuisvesting aan zijn/haar woord. Laat hem zorgen dat uw goede bouwplannen kunnen doorgaan. Linksom of rechtsom. Zo niet, dan beloof ik u voor 2006 een rumoerige lunch in Cannes met pek en veren voor iedere gedeputeerde die zijn werk niet goed gedaan heeft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels