nieuws

Britse NMa: Meer bewijs van corruptiezaken in bouwsector

bouwbreed Premium

londen – “De bewijzen van kartelactiviteiten in de Britse bouw stapelen zich op. De zaak van de dakbedekkers is zo goed als zeker de eerste in een serie van kartelzaken in de bouw.”

Dat stelt de voorzitter van het Office for Fair Trading, John Vickers, nadat een rechter de beroepen tegen de door deze Britse NMa opgelegde boetes tegen dakbedekkingsbedrijven heeft afgewezen. Het OFT beboette vorig jaar zeven dakbedekkers in de regio West-Midlands wegens prijsafspraken en het onderling toewijzen van opdrachten. De ruim 50.000 euro boete voor het bedrijf Apex bleef bij de rechter overeind, een boete voor een ander bedrijf werd echter gehalveerd tot circa 13.000 euro. De andere beboete bedrijven waren niet in beroep gegaan. Daaronder waren de twee met de hoogste boete, Brindley Asphalt (120.000 euro) en The General Asphalte Company (90.000 euro). Eén bedrijf, Briggs Cladding, kreeg geen boete omdat het als klokkenluider was opgetreden. Vickers: “Dit kartel maakte afspraken over de biedprijzen en verhoogde daarmee die prijzen in feite voor een serie opdrachten.”

De OFT heeft onlangs aangekondigd de bouwsector en aanverwante branches zoals makelaars de komende drie jaar extra op de korrel te zullen nemen. De Britse mededingingsautoriteit hoopt daarmee naar Nederlands voorbeeld vooral op informatie van verklikkers binnen de sector zelf. Vickers noemde het �Nederlandse model� daarbij �een voorbeeld hoe een combinatie van sterke antikartel bevoegdheden en het aanbod van strafvermindering de prijsfixers in de sector kan raken.�

Reageer op dit artikel