nieuws

Bestratingsmachines Optimas in drie uitvoeringen

bouwbreed Premium

huizen – Optimas uit Huizen vertegenwoordigt in Nederland de bestratingsmachines van de gelijknamige Duitse fabrikant. Het bedrijf biedt dit materieel in drie uitvoeringen aan. Het verschil zit minder in de bestratingstechniek en meer in de uitrusting van de cabine, legt Nederlands vertegenwoordiger R. Hessing uit.

De prijs bedraagt gemiddeld 30.000 euro. In de berekening van Hessing is dat bedrag met de aanleg van zo�n 10.000 vierkante meter bestrating weer terugverdiend. Hij noemt de machine niet alleen geschikt voor grote projecten maar ook voor kleine werken. En om dat te bewijzen laat Optimas de machines op locatie demonstreren.

Aanbouwgereedschap

De Duitse fabrikant levert uiteenlopende aanbouwgereedschappen voor de bestratingsmachine. Bedrijven die al een wiellader of een minigraver hebben kunnen uit dat programma bijvoorbeeld een stenenklem van de Duitse fabrikant kiezen. Later kan bij dat gereedschap een �echte� bestratingsmachine worden gekocht als de H 88 Toro.

Optimas ontwikkelde deze nieuwe machine in overleg met de gebruikers. De machinist heeft 360 graden rondom zicht en een ergonomische bediening. Een grotere motor levert meer vermogen voor de hydraulische besturing, klemmen en bevestigingen. Een betere gewichtsverdeling en de achterwielaandrijving vergroten de stabiliteit en de bestuurbaarheid. De machine maakt volgens Hessing ook weinig lawaai.

Machinaal bestraten vergt altijd de inzet van twee man: de ene bedient de machine in de cabine en de andere brengt het pakket stenen in positie.

De machine van Optimas kan 120 vierkante meter bestrating per uur maken uit elke soort straatstenen en in elk verband. Met dat tempo verloopt het machinale bestratingswerk ruim vijfmaal sneller dan het handmatige, rekent Hessing voor. Het materieel stelt ook betonbanden en plaatst vloeistofdichte verhardingen.

Dat kan met een hydraulische klem en met vacuüm zuignappen. Het eerste schept vooral mogelijkheden voor hergebruikte stenen omdat zuignappen volgens Hessing vaak geen vat op vervuilde stenen krijgen.

Reageer op dit artikel