nieuws

Barrière van miljard euro omzet geeft Fugro vleugels

bouwbreed

amsterdam – De florissante start in 2005 belooft Fugro een uitstekend jaar. Nederlands grootste ingenieursbureau verwacht op eigen kracht door te stomen naar een omzet die 75 miljoen hoger ligt dan de vorig jaar voor het eerst doorbroken barrière van een miljard euro omzet.

“Bij Fugro geldt het gezegde dat als het eerste kwartaal goed is, het jaar niet meer stuk kan”, aldus bestuursvoorzitter G. Kramer. “In het eerste kwartaal hebben we winter en is de zee altijd ruwer. Januari was uitstekend en we kennen de drukte van de maanden die volgden”.

Na de jaarwisseling schudde Kramer zijn bedrijf nog eens op. Twee laboratoria in Wales, het belang in de Britse onderneming Chartco en duikactiviteiten in Mexico werden van de hand gedaan. Aan de inkoopzijde staan de overname van het offshore-bedrijf BTW uit Nieuw-Zeeland en een geotechnologisch onderzoeksbureau in China. “Heel bijzonder, onze Chinese aanwinst. Dit geprivatiseerde overheidsbedrijf is een belangrijke licentiehouder waardoor we een sterk verbeterde toegang hebben tot de plaatselijke markt”, stelt Kramer. De topman benadrukt dat Fugro in werelds bevolkingsrijkste land geen nieuwkomer is. Alleen al de vestiging in Hongkong telt – inclusief offshore – 450 neuzen. Door de aankoop van het geotechnische bureau verdubbelt het ingenieursbureau uit Leidschendam zijn aanwezigheid op Chinese bodem tot 200 medewerkers.

Compensatie

Fugro is het jaar begonnen voor 342 miljoen euro orders in portefeuille. Boven op dat bedrag komt nog eens voor 247 miljoen euro aan werken waarvan de opdrachten vrijwel zeker zijn. Sinds 2001 heeft de waarde van het pakket zekere en hoogst waarschijnlijke orders zich ontwikkeld van 447 tot 589 miljoen euro. Op de omzet van iets meer dan een miljard euro, voerden de Leidschendammers vorig jaar de winst met 48 procent op tot 66,7 miljoen euro.

De omzet van Fugro in Nederland zakte vorig jaar terug naar 95 miljoen euro. In 2002 haalde het concern nog 136 miljoen uit de vaderlandse markt, waarna de daling fors inzette. Ruimschoots compensatie voor het teloor gegane terrein in Nederland (nog slechts 9 procent van de bedrijvigheid) in het buitenland. Amerika maakte een sprong van 226 naar 302 miljoen euro en vertegenwoordigde vorig jaar 30 procent van de omzet. Europa exclusief Nederland stabiliseerde zich met een bijdrage van 385 miljoen euro op 37 procent. De regio�s Australië/Azië en Midden-Oosten/Afrika brachten respectievelijk 141 en 99 miljoen euro in het laatje.

De activiteiten gekoppeld aan het in kaart brengen van zeebodems omvat 41 procent van al het werk (omzet 408 miljoen euro) van Fugro. Dezelfde specialiteit op het land leverde 45 miljoen euro op. De geotechniek op het land klinkte sinds 2002 in van 205 naar 167 miljoen euro.

Reageer op dit artikel