nieuws

Antwerpen zoekt alternatief voor Lange Wapperbrug

bouwbreed

antwerpen – De eerste maquettefotos van de omstreden Lange Wapperbrug waren nog maar net vrijgegeven toen het stadsbestuur van Antwerpen besloot onderzoek te laten doen naar een minder in het oog lopend alternatief.

De Lange Wapperbrug is een 2 kilometer lang snelwegtracé op circa 30 meter boven straatniveau in het noordelijk deel van Antwerpen. Morgen wordt de maquette officieel gepresenteerd. Het tracé moet de eerste stap zijn in vervolmaking van de beruchte Ring om Antwerpen. De Lange Wapperbrug – genoemd naar een mythologisch figuur – is binnen het verkeersmasterplan van Antwerpen onderdeel van wat bekend staat als de Oosterweelverbinding. Oosterweel is een van de vele dokhavens in Noord-Antwerpen. De voltooiing van de Ring behelst een nieuwe tunnel onder de Schelde. Over de hooggelegen toerit naar die tunnel is nu een felle discussie losgebarsten.

Volgens de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) is een brug te verkiezen boven de door het stadsbestuur gewenste tunnel vanwege enerzijds de lagere kosten en anderzijds veiligheidsaspecten. Een geheel ondergronds tracé zou 800 miljoen euro duurder uitvallen. “We willen een evaluatie van de berekeningen van de BAM,” aldus de Antwerpse schepen van openbare werken en ruimtelijke ordening Ludo Van Campenhout.

Het stadsbestuur heeft vijf ingenieursbureau gevraagd alternatieven te bedenken. Volgens Van Campenhout is het met de technologie die werd gebruikt voor het graven van de hsl-tunnel onder het centraal station in Antwerpen “perfect mogelijk zijn om op 30 meter diepte een tunnel te boren en daarmee de visuele hinder van de Lange Wapperbrug te vermijden.”

Eind maart wordt een beslissing verwacht. Tot die tijd is de maquette een fraaie maar vooralsnog theoretische vingeroefening.

Reageer op dit artikel