nieuws

Züblin leeft op na val van Walter Bau

bouwbreed

stuttgart – Aannemersfamilie Lenz wil de meerderheid bemachtigen van Züblin. Onderhandelingen zijn gestart met de Beierse Landesbank over de overheveling van een pakket van 48 procent van de aandelen. De grootaandeelhouder is al voor 48 procent eigenaar van het bouwconcern uit Stuttgart.

Bij het plan vrijwel algehele zeggenschap te verkrijgen heeft Lenz steun van de Amerikaanse investeringsmaatschappij D.B. Zwirn. De aandelen waarop geaasd wordt waren eigendom van de familie Walter. In de slag om de redding van Walter Bau bracht de familie Walter van haar pakket van bijna 53 procent Züblin 48 procent onder bij de Landesbank Bayern. De resterende 4,9 procent is inmiddels door de overname van Walterdochter Dywidag in handen van de Oostenrijks-Duitse bouwreus Strabag.

Na de op het nippertje afgeketste samenvoeging met Walter Bau beoogt Züblin nadrukkelijk zelfstandig te blijven.

“Züblin blijft een onderneming die tot goede prestaties in staat is”, stelt bestuursvoorzitter Manfred Nußbaumer. “Wij vertrouwen op de grote technische vaardigheden die wij bezitten in de utiliteits- en ingenieursbouw zowel als in de wegen- en tunnelbouw”.

De bouwer uit Stuttgart – partner van Dura Vermeer en Walter Bau in het tunnelboorconsortium Saturn – versterkt momenteel zijn activiteiten in het Oosten en Zuid-oosten van Europa. Voornemen is bovendien zich te concentreren op specialisaties met het doel de efficiëntie verder op te voeren en specifieke kennis te gelde te maken.

Vervlechtingen

Volgens Nußbaumer heeft Züblin bij zijn operationele werken geen hinder van het faillissement van Walter Bau. “De vervlechtingen zijn gering. Een uitzondering vormt Bouwapparaten Service, waarvan wij een vierde en Walter driekwart van de aandelen bezit. Bovendien werken we samen in vijf consortia. In hoeverre Walter Bau van de partij blijft is nog de vraag”.

De fusie van Züblin met Walter Bau mislukte omdat de Augsburgers niet slaagden de aankoop van het aandelenpakket van de familie Lens te financieren. Manfred Nußbaumer was al uitverkoren als nieuwe topman van Walter Bau.

Met de overname van Dywidag door Strabag zijn 4100 banen en 1,2 miljard euro omzet van het Walter-concern gered. Vijf jaar geleden floreerde het Münchener concern Dyckerhoff & Widmann nog met 7400 medewerkers en 4,3 miljard omzet. Walter Bau vermagerde na de fusie met Dywidag in personele sterkte in razend tempo van 24.000 tot 9000 medewerkers.

Reageer op dit artikel