nieuws

Zeskantige keramische tegel trekker op vakbeurs

bouwbreed Premium

valencia – Het kleurrijke met zeskantige keramische tegels bedekte dak van de Santa Caterina-markt in Barcelona kreeg een vakprijs tijdens de tegel- en sanitairbeurs Cevisama, vorige week in Valencia. De beurs, die ieder jaar plaatsvindt, stond deze keer vooral in het teken van de architectuur.

Het dak van de Santa Caterina-markt werd ontworpen door Benedetta Tagliabue. Zij won vorig jaar ook al een prijs met mensenhoge keramische vazen. De zeshoekige tegels op de markt in Barcelona zijn in honingraatverband gelegd en speciaal vervaardigd door de Spaanse Gaudi-restaurateur Tony Cumilla en het bedrijf Ceramica Decorativa.

De zeskantige tegels worden als gevelbekleding toegepast op het Spaanse paviljoen van de wereldtentoonstelling AICHI in Japan, komende maand. Tijdens de Cevisama-beurs waren er diverse voorproefjes van dit project te zien.

Op de beurs bleek dat kleurgebruik zich ook doorzet bij de reguliere fabrikanten. De combinatie van donkergrijs en rood was duidelijk aanwezig.

Een andere trend zijn de imitatietegels, tegels die het uiterlijk van andere materialen hebben. In vele varianten doemt het hout in keramische vorm op, met volgens de mode een voorkeur voor gewit eiken en wengé.

Ook zijn er de roestige effecten, zoals de op gewalst staal lijkende tegels, of tegels met grillige bronsaders in het oppervlak. Het laatste refereert sterk aan leisteen dat door inwatering een versleten reliëf heeft verkregen.

Natuursteenimitaties zijn er ook volop in zandtinten en antracietkleuren, al dan niet met aders. Er zijn steeds grotere formaten, met uitlopers tot 80 x 120 centimeter, voor toepassingen binnen en buiten.

De geventileerde gevelbekleding van imitatie natuursteenplaten gold op de beurs ook als een hot item. In ons land moet het nog furore gaan maken die het in zuidelijke landen al doet. Maar ook het keramische hout komt in dit bereik op, met hier en daar aanzetten tot een beeld van gepotdekselde planken.

Oost-Europa

De Spaanse tegelindustrie kent wereldwijd 2 procent omzetstijging in vierkante meters en 3,5 procent in geld. Dit ondanks de hogere energiekosten en de nog steeds teruglopende economie. De stijging is te danken aan een hogere binnenlandse en Oost-Europese afname.

De beurs zelf groeide eveneens, mede dankzij de nieuwbouw van 230.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel