nieuws

Werkplatform compenseert deining zee

bouwbreed Premium

delft – Promovendus Jan van der Tempel aan de TU Delft heeft een idee uitgewerkt voor een werkplatform voor onderhoudsschepen dat de deining van de zee compenseert. Vandaag wordt op de TU Delft een schaalmodel aan industrie, overheid en wetenschappers getoond.

Onderhoud van windmolens op zee gebeurt vanaf schepen die bij de constructie liggen. Hoge golfslag kan het overzetten van mensen en materieel tot een hachelijke zaak maken. Nu nog kan 20 procent van de tijd niet aan offshore windmolens worden gewerkt, omdat de deining te groot is. Ze staan immers op plaatsen waar het doorgaans goed waait.

Het werkplatform met de naam Ampelmann maakt gebruik van dezelfde technieken als de simulatoren die worden toegepast om de beweging van vliegtuigen na te bootsen. De bewegingen van het schip worden gemeten en met behulp van geavanceerde technieken direct doorgestuurd naar zes hydraulische cilinders.

Daarmee kan het platform stil worden gehouden ten opzichte van het offshore bouwwerk. Hierna kan via een loopplank gemakkelijk en veilig worden overgestapt naar de windmolen.

Wereldwijd zijn zevenduizend offshore productie-eenheden in gebruik waar het systeem is te gebruiken.

Reageer op dit artikel