nieuws

Waterkering uit kunststof in strijd tegen bouwfouten

bouwbreed Premium

bunschoten – Vebo Beton & Staal introduceert een universele waterkering die, opmerkelijk genoeg voor dit bedrijf, geheel is geproduceerd uit kunststof. Hij wordt ingezet in de strijd tegen de miljoenen kostende bouwfouten.

“Bijna tien procent van alle bouwfouten die voor oplevering worden geconstateerd, bestaat uit lekkende waterkeringen! In geld komt dat neer op honderden miljoenen euro�s schade op jaarbasis”, zo verklaart Vebo het kunststoffen uitstapje in de vorm van een overal inzetbare waterkering. Het gaat om een recyclebaar product van watervast polypropyleen, dat met medewerking van BASF is ontwikkeld door ingenieursbureau Mendesa en vervolgens uitvoerig werd getest op waterdichtheid. Vebo geeft daarom zowel op het element als op de bij plaatsing te gebruiken synthetische rubberlijm een garantie van minimaal tien jaar. De universele waterkering gaat uit van het principe van de dubbele waterdichtheid. Als de verwerker bij het plaatsen een fout maakt zorgt de wijze van opbouw alsnog voor een waterdichte constructie. Daardoor kan de metselaar zelf de kering aanbrengen.

Ander wapen in de strijd tegen bouwfouten is volgens Vebo de grote mate van standaardisering: een vaste plaatsingsmethode voor alle soorten constructies en geen hulpmiddelen of andere materialen nodig. Lood met enkelvoudige zetting moet voldoende zijn. Qua ondergronden maakt het Vebo-element het ook niet moeilijk: verlijming is mogelijk op metselwerk, lood, zink, pvc, beton enzovoort en dat kan met de rubberlijm zelfs als de ondergrond vochtig is. Daarna wordt de waterkering volledig in het buitenspouwblad ingemetseld. Door deze volledige inklemming moet uiteindelijk een totaal waterdichte kering mogelijk zijn. Het kunststoffen element is ter plaatse op maat te zagen, waardoor in principe elke hoekoplossing en beëindiging is te maken.

Gebruik van polypropyleen voorkomt koudebruggen, waarbij de hoge isolatiewaarde van het element er volgens Vebo voor zorgdraagt dat altijd een voldoende f-factor wordt gehaald.

Reageer op dit artikel