nieuws

Vlieland bezaaid met explosieven

bouwbreed

vlieland – Op het militaire oefenterrein Vliehors op Vlieland liggen talloze niet ontplofte clusterbommen, ongeleide raketten en boordkanonnen. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), die het terrein in opdracht van energiemaatschappij Nuon onderzocht. Nuon wilde daar ondergronds een spanningskabel leggen en verzocht de EOD het terrein eerst te onderzoeken. Die concludeert dat graafwerkzaamheden te gevaarlijk […]

vlieland – Op het militaire oefenterrein Vliehors op Vlieland liggen talloze niet ontplofte clusterbommen, ongeleide raketten en boordkanonnen. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), die het terrein in opdracht van energiemaatschappij Nuon onderzocht.

Nuon wilde daar ondergronds een spanningskabel leggen en verzocht de EOD het terrein eerst te onderzoeken. Die concludeert dat graafwerkzaamheden te gevaarlijk zijn. Saneren kost Nuon, die de kabel eind dit jaar in de grond had willen hebben, te veel tijd. Nuon zoekt nu een alternatief tracé.

De gemeente Vlieland is geschrokken van de onderzoeksresultaten. De gemeente wist niet dat het terrein zo gevaarlijk was. In het weekeinde is het gebied opengesteld voor publiek. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie lopen bezoekers echter geen gevaar. “Het terrein wordt na elke oefening en op vrijdagmiddag schoongemaakt. Aan de oppervlakte liggen dus geen projectielen.”

Commandant J. Reffeltrath van Vliehors vult aan dat door de getijden en erosie door de wind projectielen soms gaan zwerven. “Maar daarom staan er waarschuwingsborden.”

De gemeente beraadt zich over mogelijke maatregelen.

Reageer op dit artikel