nieuws

Verhoogde dijk is badkuip met gevaarlijk hoge randen

bouwbreed

rivierenland – Bewoners die in 1995 wegens hoogwater werden geëvacueerd, vinden dijkverhoging de belangrijkste van vijf maatregelen ter bescherming tegen het water.

Die uitkomst geeft een enquête onder 250 evacués van de regionale krant De Gelderlander. Op een paar kleinere projecten na, is van dijkverhoging in de toekomst echter geen sprake, vermoedt dijkgraaf G. Kok van waterschap Rivierenland.

De dijkgraaf is verrast door de uitkomst, hij denkt dat de enquête de plannenmakers van Ruimte voor de Rivier iets belangrijks leert. “Kennelijk hebben we het besef bij bewoners nog lang niet helder dat we dan in een badkuip met gevaarlijk hoge randen komen te wonen.”

De uitkomst verbaast temeer, volgens de dijkgraaf, omdat “er een advies bij de staatssecretaris ligt om het inderdaad in de breedte te zoeken en niet in dijkverhogingen. Bij het opstellen van dat advies zijn behalve de regionale overheden en waterschappen ook maatschappelijke organisaties en belangenverenigingen geraadpleegd. Er waren informatiebijeenkomsten voor de bewoners van de riviergemeenten. Van die bijeenkomsten had ik ook de indruk dat de burgers juist niet zaten te wachten op nog meer dijkverhogingen.”

Voor de enquête zijn 500 inwoners van het evacuatiegebied benaderd, van wie de helft is ondervraagd. Dijkgraaf Kok moet liefhebbers van hogere dijken waarschijnlijk teleurstellen. “Grote en ingrijpende dijkverhogingen over kilometers lengte zullen er nooit meer komen.”

Reageer op dit artikel