nieuws

Vakbond IG Bau waarschuwt tegen rechts-extremisme

bouwbreed

dresden – De jongeren van vakbond IG Bau waarschuwen de Duitse politici voor valse sentimenten over rechts-extremistische demonstraties naar aanleiding van de 60-jarige herdenking van het bombardement op Dresden.

Beter dan met de vinger te wijzen, kan politiek Duitsland zich volgens de bouwvakkers druk maken over het ontstaan van het rechtse uitschot.

Bestuurder D. Schäfers benadrukt dat in IG Bau geen plaats is voor neo-nazi�s. De vakbond moet echter oppassen dat het sociale protest geen onderwerp wordt van de extremisten alleen. “Het zou een parallel zijn met de ondergang van de Weimarrepubliek als het de nazipartijen lukt hun protest niet alleen schijnheilig te roepen in het parlement maar ook nog eens – tegen de achtergrond van ruim vijf miljoen werklozen – het monopolie van de straat opeisen”. De jongeren van IG Bau brengen al drie jaar onder het motto Opstand der Fatsoenlijken het project in praktijk “Bouw op mij! Voor democratie en moed”.

Afgelopen weekeinde protesteerden in Dresden vijfduizend extremisten tegen wat zij noemen de bommenholocaust van 13 op 14 februari 1945. Ten koste van 35.000 tot 100.000 levens werd zestig jaar geleden het Florence aan de Elbe in puin gegooid. Het rechtse protest werd ruimschoots overtroffen door de vijftigduizend mensen die met kaarsen en witte rozen de slachtoffers van zowel geallieerde als Duitse zijde herdachten.

Als symbool van de verzoening werd de herbouwde Lievevrouwenkerk in gebruik genomen. Het barokke godshuis kwam voor de eerste keer gereed in 1743. Onder regie van het nu in grote moeilijkheden verkerende concern Walter Bau herrees de kerk dankzij internationale bijdragen. De gigantische klus begon in 1993 met de inventarisatie van 22.000 kuub puin van het oorspronkelijke gebouw. Curator W. Schneider probeert nog steeds de gezonde delen van Walter Bau gezamenlijk onderdak te brengen. De kring van belangstellenden is gegroeid tot het viertal Lafarge, Züblin, Bilfinger en Vinci. Het aantal vennootschappen van Walter waarvoor faillissement is aangevraagd ligt inmiddels boven de twintig.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels