nieuws

Uitklapbare golfbreker bedwingt tsunami

bouwbreed Premium

kampen – Een uitklapbare golfbreker die een tsunami afbreekt voor hij de kust bereikt. Dat is de vinding van J. van den Noort van civieltechnisch bureau Van den Noort Innovations uit Kampen.

De vloedgolfbreker van Van den Noort Innovations bestaat uit een opklapbare wand die in rusttoestand op de bodem van de zee ligt op enkele honderden meters uit de kust. De wand is aan de zeezijde scharnierend verbonden met een betonnen fundering. Aan de kustzijde heeft de wand een opgebogen uiteinde. Als er een sterke aflandse stroom ontstaat, zal deze vat krijgen op de wand en hem vanuit de ruststand omhoog drukken.

De constructie kan volgens Van den Noort de gevolgen van een tsunami beperken. Wanneer zich een tsunami voordoet, zal de golf in hoogte toenemen bij het ondieper worden van het water. De golven van de tsunami die op Tweede Kerstdag de kusten van Azië teisterden, bouwden zich op tot wel 10 meter hoog en verwoestten alles wat ze tegen kwamen.

De kustwateren voor de golf worden leeggetrokken en er ontstaat een sterke stroom naar zee toe. “Deze stroom kan de tsunamiwand in verticale stand duwen en de kustwateren van de rest van de zee afsluiten. Het water kan nu niet van de kust meer wegstromen en zodoende kan de vloedgolf zich niet verder vullen en opbouwen. Het gevolg is dat de golf laag blijft en afbreekt op het stilstaande kustwater”, aldus Van den Noort.

Vakantieresort

Van den Noort Innovations onderzoekt voor een vakantieresort in Thailand of de drijvende waterkering – een andere vinding van Van den Noort – geschikt is voor de bescherming van de stranden bij het resort. Deze kering is niet berekend op een tsunami, maar Van den Noort is ervan overtuigd dat zijn opklapbare wand wel tegen een golf van 10 meter is opgewassen. Proeven moeten dat nog wel aantonen, beaamt hij. Van den Noort denkt daarvoor van het geïnteresseerde vakantieresort financiële steun te krijgen. De breker is volgens hem eenvoudig te fabriceren en aan te brengen en hoeft daarom niet duur te zijn.

Reageer op dit artikel