nieuws

Terminal stortte in door tal van ontwerpfouten

bouwbreed

parijs – Een waterval aan ontwerpfouten veroorzaakte vorig jaar het instorten van een gedeelte van de nieuwe vertrekhal op luchthaven Roissy-Charles de Gaulle, aldus een uitgelekt onderzoeksrapport.

Het rapport moet voor de Franse justitie de basis vormen voor het aanklagen van de verantwoordelijken en zou daarom niet worden gepubliceerd. Maar omdat het Parijse dagblad Le Parisien er inzage in wist te krijgen, gaat het Franse ministerie van Transport het waarschijnlijk alsnog vrijgeven. Als datum daarvoor wordt voorlopig 15 februari genoemd.

De onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van J. Berthier, president van de Franse ingenieursraad, ligt de oorzaak van de �waterval aan ontwerpfouten� bij de architecten en ingenieurs van de luchthaven. Minister van Transport Gilles de Robiek noemt de uitkomst zelfs “verpletterend voor de ontwerpers en luchthavendirectie”.

Het rapport onderschrijft in grote lijnen de conclusies die al snel na de ramp door deskundigen werden getrokken. Conclusies die door de onafhankelijke onderzoekscommissie zijn aangescherpt. Dagblad Le Parisien geeft een ruwe opsomming. Beton dat op sommige plekken te licht gewapend was om de grotendeels uit beton, staal en glas opgetrokken gewelfconstructie te dragen; een gedeeltelijk onjuiste berekening van het krachtenspel, met daarbij een onderschatting van de kwetsbaarheid die zou optreden door een teveel aan daglichtopeningen in de betonnen zijwanden. Het resultaat: een instorting met vier doden tot gevolg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels