nieuws

Supersterke verbinding maakt construeren in glas erg aantrekkelijk

bouwbreed

den haag – Construeren in glas is vaak een hachelijke onderneming. Glas kan bij de verbindingen namelijk geen spanningsconcentraties herverdelen, terwijl spanningspieken bepalend zijn voor de sterkte van een verbinding. De gemiddelde sterkte van bestaande verbindingen is meestal de beperking voor constructies in glas. Bovendien is de spreiding in de sterkte ven de verbindingen hoog. […]

den haag – Construeren in glas is vaak een hachelijke onderneming. Glas kan bij de verbindingen namelijk geen spanningsconcentraties herverdelen, terwijl spanningspieken bepalend zijn voor de sterkte van een verbinding. De gemiddelde sterkte van bestaande verbindingen is meestal de beperking voor constructies in glas. Bovendien is de spreiding in de sterkte ven de verbindingen hoog. Fokke van Gijn, student civiele techniek aan de TU Delft, heeft een verbinding ontworpen die vele malen sterker is dan een gelijksoortige verbinding in een referentieproject.

Het principe van de verbinding is simpel. In het glas wordt een relatief groot gat geboord. Aan beide kanten wordt een schijf geplakt met een lijmvlak in de vorm van een ring. De glasrand met minuscule beschadigingen door het boren wordt zo niet belast. Deze verbinding bleek bij het testen zeven keer hoger te zijn dan de referentieverbinding. Er is inmiddels patent op de verbinding aangevraagd. In de praktijk is de nieuwe verbinding tot nu toe nog niet toegepast.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels