nieuws

Stichting Klimkeur gaat onverschrokken voort

bouwbreed Premium

utrecht – “Voor ons is het een mooie dag”, klinkt het zuurtjes uit de mond van Richard Doek, voorzitter van de Stichting Klimkeur. Aan hem de taak het certificatietraject te presenteren dat het in opspraak geraakte KOMO kwaliteitskeur voor trappen en ladders is ingegaan.

De stichting laat zich niet uit het veld slaan, zo blijkt uit Doek�s betoog. Noch door een klacht bij de Raad voor Accreditatie die luidt dat de Beoordelingsrichtlijn van het Klimkeur in strijd is met de nen-normering. Noch door een brief aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit met de beschuldiging dat het Klimkeur is verzonnen door enkele fabrikanten om de concurrentie op afstand te houden.

“Ik begrijp dat niet iedereen er blij mee is”, zegt Doek, “maar het Klimkeur komt er.” Hij heeft het nog niet gezegd of de powerpointpresentatie, die het logo levensgroot projecteert op een scherm naast het spreekgestoelte, geeft er de brui aan.

Zodra het mankement is verholpen, gaat Doek onverschrokken verder. Aan de kritiek, afkomstig van de Duitse ladderfabrikant Hymer Leichtmetall, maakt hij geen woorden vuil. Het KOMO Klimkeur heeft slechts één doel. Veilig werken op de bouw bevorderen. “Als we zouden bereiken dat er over vijf jaar uitsluitend nog Klimkeur gecertificeerd klimmateriaal wordt gebruikt op de bouw, zou het werk al veel veiliger zijn.” Dat er een certificatietraject is, waarbij een onafhankelijk instituut het product keurt, is een goede zaak waarvoor de Stichting Klimkeur doelbewust heeft gekozen, benadrukt hij. Kritiek is welkom.

Ondanks het optimistische praatje mag de eerste sticker met het nieuwe kwaliteitskeur niet, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, worden geplakt omdat de certificering niet rond is. Daarom gaat C. Richter, directeur van de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) de beheerder van KOMO, over tot de symbolische onthulling van het Klimkeurlogo.

De zaal reageert sceptisch. “Ze creëren een geforceerde wij-zijn-blij situatie”, zegt een van de aanwezigen, werkzaam in de steigerbouw. Over de onafhankelijkheid van het Klimkeur denkt hij het zijne: “Ik vind het raar dat fabrikanten de dienst uitmaken in een stichting die een kwaliteitsgarantie geeft aan producten die ze zelf maken.” Een ander, J. Klaverstijn van glazenwassersbedrijf Klaver Drie Dienstengroep, plaatst vraagtekens bij het nut van de Beoordelingsrichtlijn. “We hebben een uitstekende NEN-normering. De wetgever is volstrekt helder over wat wel en wat niet mag. Waarom dan nu een nieuwe richtlijn”?

Reageer op dit artikel