nieuws

Software checkt waterbelasting

bouwbreed

arnhem – Softwarehuis Scia uit Arnhem heeft een module ontwikkeld voor het controleren van platte daken, om te voorkomen dat zij bezwijken bij hevige regenval. De module heet ESAS.30 en is opgenomen in het programma SCIA.ESA.PT, een rekentool voor staalconstructies. De module is gebaseerd op de norm NEN 6702 (de TGB). Volgens critici is de […]

arnhem – Softwarehuis Scia uit Arnhem heeft een module ontwikkeld voor het controleren van platte daken, om te voorkomen dat zij bezwijken bij hevige regenval. De module heet ESAS.30 en is opgenomen in het programma SCIA.ESA.PT, een rekentool voor staalconstructies.

De module is gebaseerd op de norm NEN 6702 (de TGB). Volgens critici is de veiligheid van die norm onvoldoende. De gebruiker kan daarom handmatig de veiligheidsmarge vergroten. Bovendien kan de stijfheid tijdens de berekening worden verlaagd. Dat laatste is de oplossing waar de normcommissie, belast met de aanpassing van de NEN 6072, waarschijnlijk voor zal kiezen, aldus een woordvoerder van SCIA.

Emeritus hoogleraar J. Blaauwendraad heeft de module op verzoek van SCIA getest. De software blijkt in vergelijkbare gevallen resultaten op te leveren die goed aansluiten op het model en de handmatige berekeningen van de hoogleraar.

Volgens de woordvoerder zit de berekening van de capaciteit en stijghoogte van de noodafvoeren niet in de module. Die moet de constructeur zelf controleren. Stroming zit niet in de software, want die is niet na te bootsen. In plaats daarvan kan de wateraccumulatie worden vergroot. Toepassen van de software geeft uiteraard geen garantie dat het dak niet meer kan instorten. Daarvoor zijn ook andere parameters van belang, bijvoorbeeld een zorgvuldige uitvoering en het schoonhouden van de afvoeren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels