nieuws

Smalle doorgangen geen probleem voor Asterix

bouwbreed

utrecht – Ontworpen voor smalle doorgangen en moeilijk te berijden locaties: de minirupskraan Asterix 3010/2S2 van Monta-Rent Bouwlogistiek uit Beverwijk. In deze 3 ton/meter-kraan draait een benzinemotor van Honda. Voor hijswerk in gebouwen kan de machinist overschakelen op een elektrische aandrijving die op het lichtnet wordt aangesloten.

Het onderstel bestaat uit een torsievrij monobloc chassis dat de rubberen rupsen beschermt. Op de hoeken van het chassis zijn zwenkende enkelvoudige klapstempels gemonteerd. Die worden met vier hendels hydraulisch bediend. De kraan stempelt volgens een vast patroon af. Met uitgeklapte stempels beslaat de Asterix een grondvlak van 3,80 bij 4,20 meter.

De kraan heeft een dubbele telescoopmast. De hoofdmast telt vier delen met twee hydraulische segmenten en een mechanische verlenging. Op de hoofdmast is een vierdelige hulpgiek gemonteerd. Ook die bestaat uit twee hydraulische segmenten en een mechanische verlenging. Die geven de Asterix een vlucht van 9,8 meter waarop de kraan nog 170 kilo heft. De maximale haakhoogte en capaciteit komen op respectievelijk 10,2 meter en 875 kilo. De hoofdmast en hulpgiek kunnen ook onder last telescoperen.

Twee hendels op het onderstel besturen de hydrostatische rijfuncties van de machine. Alle kraanfuncties worden met drie joysticks radiografisch bediend. De Asterix blokkeert automatisch bepaalde combinaties van handelingen. Tijdens het rijden kunnen de kraanfuncties niet worden ingeschakeld. Die komen pas in bedrijf wanneer de machine is afgestempeld. En bij een dreigende overbelasting schakelt de volautomatische lastmomentbeveiliging in.

De kraan weegt 2600 kilo en genereert een gronddruk van 0,49 kilo per vierkante centimeter. Per uur legt de machine maximaal 2,4 kilometer af.

De Asterix weerstaat een hellingshoek tot 10 graden. De transportmaten voor lengte, breedte en hoogte komen op respectievelijk 3150, 900 en 1970 millimeter. De minirupskraan verbetert volgens Monta-Rent de arbeidsomstandigheden. De Beverwijkse leverancier adviseert de machine voor onder meer het plaatsen van glas, deuren, ramen en kozijnen en voor dakwerken.

Reageer op dit artikel