nieuws

SER wil Arbeidstijdenwet drastisch aanpassen

bouwbreed Premium

den haag – De Arbeidstijdenwet moet drastisch op de schop. De Sociaal Economische Raad (SER) pleit voor een wet die zowel collectieve regelingen als afspraken met individuele werknemers mogelijk maakt.

Dat blijkt uit het ontwerpadvies dat de SER op 18 februari heeft vastgesteld. “Meer flexibiliteit is van belang voor de continuïteit en de kwaliteit binnen ondernemingen en voor werknemers om arbeid en privé te kunnen combineren”, aldus een toelichting van de SER. De bestaande Arbeidstijdenwet kent standaardnormen en overlegnormen. Van de laatste wordt alleen bij collectieve regelingen gebruikgemaakt. Afspraken tussen werkgevers en individuele werknemers die afwijken van de standaardregeling, zijn niet toegestaan. Hierin wil de SER verandering brengen. “Het ontwerpadvies kiest in plaats daarvan voor een stelsel van enkelvoudige normen dat ruimte biedt aan werkgevers en werknemers op collectief en individueel niveau concrete afspraken te maken”, zo licht de organisatie toe.

De SER constateert een toenemende behoefte binnen het bedrijfsleven aan flexibiliteit en maatwerk in arbeidstijden.

Reageer op dit artikel