nieuws

Schilderskind vier keer zo vaak met afwijking geboren

bouwbreed

nijmegen – Schilders hebben een vier keer grotere kans op een kind met een aangeboren afwijking dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum van de St. Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het gebruik van verf die is gemaakt met sterke oplosmiddelen is volgens de onderzoekers de oorzaak van de geboorteafwijkingen. “Dagelijks werken met chemische stoffen is een mogelijke risicofactor”, leggen de medici van het universitair ziekenhuis voorzichtig het verband.

Het onderzoek is uitgevoerd In samenwerking met de patiëntenorganisatie Vereniging OPS en de vakbond FNV Bouw. De onderzoekers hebben vragenlijsten gestuurd naar timmermannen en schilders. Via de enquête is achterhaald met welke stoffen de vaders werkten in de periode vlak voor de zwangerschap en hoe de kinderen uiteindelijk werden geboren.

Bij de timmerlieden bleek één op de honderd kinderen bij geboorte niet helemaal in orde te zijn. Vier op de honderd kinderen van schilders kwamen met een afwijking ter wereld. Daarmee hebben schilders vier keer zoveel kans op een kind met een afwijking als hun timmerende collega�s, die nauwelijks met oplosmiddelen in aanraking komen.

Volgens onderzoekster M. Hooiveld zou meer onderzoek gedaan moet worden om uit te vinden wat risico�s zijn die schilders momenteel lopen. De groep die zij heeft ondervraagt, kreeg kinderen tussen 1970 en 2001, maar vanaf 2000 mag verf met oplosmiddelen niet meer in een afgesloten ruimte worden gebruikt.

Om erachter te komen wat het effect is van het verbod op het binnenshuis gebruik van verf met oplosmiddelen, moet meer onderzoek worden gedaan, zo stelt Hooiveld. “De huidige generatie schilders is veel minder blootgesteld aan oplosmiddelen dan de schilders in het onderzoek dat wij hebben uitgevoerd.” Daarbij kan dan ook worden vastgesteld of stoffen die worden gebruikt om de oplosmiddelen te vervangen, het gewenste effect hebben.

Reageer op dit artikel