nieuws

Schikkingsbedrag gedeeltelijk voor innovatie

bouwbreed Premium

den haag – Van de kleine 70 miljoen euro waarmee de civiele procedures worden geschikt, is een belangrijk deel bestemd voor innovatiebevordering. Dit zegt Bouwend Nederland.

Volgens het bijna-akkoord dat vorige week naar buiten kwam, zal de bouw- en installatiesector het geld storten in een fonds. Tot nu toe werd aangenomen dat het totale bedrag ten goede zou komen aan zich gedupeerd voelende opdrachtgevers. Naar nu blijkt krijgen die zo�n 50 miljoen van het bedrag.

Het resterende deel, dik 15 miljoen, wordt besteed aan bevordering van innovaties in de bouw en komt uiteindelijk de sector zelf ten goede. Daarbij moet worden gedacht aan zaken die bijdragen aan de vorming van een nieuwe marktsituatie. Zaken dus waar onder andere het programma proces- en systeeminnovatie in de bouw (PSIB) zich mee bezighoudt.

De gedachte hierachter is dat een goed functionerende markt net zo belangrijk is voor professionele opdrachtgevers als voor de bouw zelf. Bovendien richt een programma als PSIB zich niet alleen op de opdrachtnemers, maar is ook professioneel opdrachtgeverschap een speerpunt.

Het stimuleren van innovaties is bovendien een speerpunt van het kabinetsbeleid. Het vloeit voort uit het Lissabon-akkoord, waarin de landen van de Europese Unie hebben afgesproken binnen enkele jaren Europa op te vijzelen tot concurrerende kenniseconomie.

Reageer op dit artikel