nieuws

Sanering voert winst Oranjewoud weer op

bouwbreed

heerenveen – Ingenieursbureau Oranjewoud heeft het lek boven water. Dankzij forse saneringen is de winst weer op het niveau van 2002.

“Oranjewoud is in 2004 gegroeid in zijn positionering op de markt”, stelt directeur J. Reneman. “Voor onze traditionele producten wordt Nederland steeds meer een verdringingsmarkt. Wij zien nieuwe kansen door vraagstukken integraal te benaderen. Oranjewoud richt zich daarbij op procesverbetering, het bieden van totaaloplossingen en het aangaan van resultaatverplichtingen. Eventueel risicodragend”.

De omzet van de Friese ingenieurs steeg vorig jaar met een bescheiden 3 procent tot 183 miljoen euro. De winst voor belastingen herstelde tot het resultaat van 7 miljoen euro. In 2002 schreef Oranjewoud 6,8 miljoen euro bij in de boeken om een jaar later weg te zakken naar het nog altijd positieve niveau van 1,8 miljoen euro.

Volgens Oranjewoud is de markt voor ingenieursdiensten in Nederland vorig jaar gestabiliseerd. De Friezen halen 95 procent van hun opdrachten uit het binnenland.

Vooral de bezuinigingsdrang van de overheden (60 procent van Oranjewouds inkomsten) leidt tot stagnatie. Ook het bedrijfsleven, instellingen en particuliere investeerders bleken terughoudend.

Bij het Belgische zusterbedrijf Soresma is het aantal medewerkers recent gestegen van 90 naar 120. De toename sluit aan bij de gerealiseerde 10 procent groei van de omzet. Vorige maand nam Soresma de meeste activiteiten over van bureau Haecon uit Gent.

Directeur Reneman verwacht dat 2005 een jaar zal zijn van beperkte omzetgroei. Gerekend wordt op een verdere verbetering van de marges. Daardoor lijkt haalbaar dat het concernresultaat zal stijgen, ondanks de aanzienlijke investeringen in de informatie- en communicatiesystemen.

“De resultaten wijzen er op dat Oranjewoud op de goede weg is”, aldus Reneman. “Essentieel in de nieuwe benadering zijn de voor- en achterwaartse integratie. Terwijl in onze traditionele rol het accent lag op engineering en realisatie, wordt de aandacht nu gelijkmatig verdeeld over de hele projectketen. Van initiatief, ontwerp en engineering tot en met realisatie, beheer en exploitatie. Oranjewoud biedt toegevoegde waarde als procesregisseur, adviseur maar ook als general contractor”.

Reageer op dit artikel