nieuws

Samsung legt domoticanetwerk aan in meer dan duizend huizen

bouwbreed

DELFT – De Koreaanse elektronicafabrikant Samsung gaat in meer dan duizend Nederlandse woningen een domoticanetwerk aanleggen. Met KPN, de gemeenten Dordrecht, Leidschendam en Enschede is overeenstemming bereikt over het uitrollen van Samsungs zogenaamde HomeVita-concept.

Het initiatief is een direct gevolg van het succes van de modelwoning die Samsung samen met kabelaar UNET Breedband in Almere inrichtte. Die is voorzien van de meest geavanceerde consumentenelektronica en biedt toegang tot hoogwaardige breedbandinformatie- en communicatiediensten. Eerder realiseerde het Koreaanse bedrijf al hele woningblokken in Zuid-Korea waarin via een geïntegreerd netwerk innovatieve consumentenelektronica onderling met elkaar is verbonden, waardoor bewoners via één paneel praktisch alle huishoudelijke apparaten kunnen bedienen.

Door middel van een draagbare computer kunnen bewoners televisie, wasmachine, verlichting, airconditioning, zonwering en gordijnen bedienen. Ook kan de gebruiker met een mobiele telefoon de centrale verwarming thuis op de juiste stand zetten.

HomeVita, Samsungs concept van het digitale huis, wordt nu aangelegd in 975 nieuwbouwwoningen in Dordrecht en in veertig huizen in Leidschendam. Samsung werkt hier nauw samen met KPN. In de Enschedese wijk Roombeek, in 2000 het decor van de vuurwerkramp, worden vijftien appartementen ingericht met de slimmigheden. Hier is Casanet de partner op kabelgebied.

P. Rennen van Samsung denkt dat de meeste toepassingen die in Almere worden gedemonstreerd daadwerkelijk gebruikt gaan worden in de nieuwbouwwoningen. “Al is het op afstand sluiten van een gaskraan in Nederland minder noodzakelijk dan in Korea en zullen in de vrijstaande koophuizen in Leidschendam duurdere snufjes worden ingebouwd dan in de sociale huurwoningen in Enschede.”

Bezorgdiensten

Op alle plaatsen wordt bestudeerd of er bezorgdiensten op het netwerk kunnen worden aangesloten.

In Dordrecht overlegt Samsung met het ziekenhuis en thuiszorginstellingen over de mogelijkheden van HomeVita en kleine medische handelingen. “Bloeddruk en hartslag kun je dan gewoon thuis meten en doorsturen naar ziekenhuis of huisarts,” aldus Rennen. “In Korea is men daar heel ver in. We voeren op dit moment gesprekken met zorgverzekeraars over de medische toepassingen. Zeker met de alsmaar groeiende groep senioren is ons daar veel aan gelegen. Steeds meer mensen willen wel de faciliteiten van een verzorgingstehuis maar willen er niet wonen. Als patiënten bovendien niet meer voor iedere controle naar het ziekenhuis hoeven scheelt dat geld.”

Reageer op dit artikel