nieuws

Plan Het Nieuwe Landgoed voorgelegd aan gemeente Ede

bouwbreed Premium

ede – De gemeenteraad van Ede moet komende maand beslissen over Het Nieuwe Landgoed. Het betreft een gebied met een park en woningbouw, maar vooral met een voorzieningencluster over de verdiepte provinciale weg .

Het Nieuwe Landgoed is een winnend ontwerp van Ashok Bhalotra van stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons uit Rotterdam. Het betreft een prijsvraag voor een verbinding van de nieuwe woonwijk Kernhem met de naoorlogse wijk Veldhuizen A. De eerste schetsen van Bhalotra zijn uitgewerkt tot een raadsvoorstel dat komende maand op de agenda staat.

Het opvallendste element vormt het voorzieningencluster over de verdiepte en verbrede N224. In het cluster komt een sporthal 6 meter onder het maaiveld. Grond en entrees bevinden zich 3 meter boven het maaiveld, de resterende 3 meter hoogte van de hal verdwijnt eveneens uit het zicht.

Eveneens verborgen in de heuvel loopt de N224, op 3 meter onder het maaiveld. Bewoners parkeren in de onderste laag van de parkeergarage, op het niveau van de verdiepte N224. Drie meter hoger op het maaiveld ligt de tweede parkeerlaag, voor bezoekers van het centrum.

De promenade op +3 meter is voor de wijkbewoners het trefpunt. Hier komen ze bij de ingangen van het gezondheidscentrum van 1080 vierkante meter, kinderdagverblijf, sporthal en multifunctioneel buurtcentrum. Daarnaast komt er 4500 vierkante meter detailhandel en 1300 vierkante meter kleinschalige bedrijvigheid op het eiland over de weg. Bovenop het eiland wordt ook gewoond.

Rondom het cluster ligt het parkachtige gebied waaraan Het Nieuwe Landgoed zijn naam ontleent. Het gebied is bijna vrij van auto�s, zodat er ruimte is voor fietsers en wandelaars. In de omgeving worden 180 flatwoningen gesloopt.

De bouw kan op zijn vroegst in 2007 beginnen.

Reageer op dit artikel