nieuws

Plafond leeft langer met akoestische verf

bouwbreed

steensel – Een plafond is soms te oud, te versleten of gewoonweg te vuil om nog gereinigd te worden. Green Clean biedt dan een oplossing met wat het bedrijf uit Steensel akoestisch coaten noemt. Dat gebeurt niet met verf maar met een coating die geluid absorbeert en brand vertaagt. Dure plafonds kunnen dan nog makkelijk een jaar of tien mee.

Reinigen is de eerste optie, zegt directeur Ch. Hermans van Green Clean. Pas als dat niet lukt adviseert hij coating. Dat moet met een speciaal product. Overschilderen met gewone verf of met latex tast de akoestische en brandwerende eigenschappen van het plafond aan. De aangebrachte laag plakt aan het vuil en de tegels kleven aan de profielen. Niet zelden scheurt dan de verflaag wanneer de platen worden losgemaakt om in de ruimte boven het plafond te komen. En nicotine en vuil worden volgens Green Clean al na een paar maanden weer zichtbaar.

Eigenschappen

Hermans noemt zijn coating een �akoestische verf� die op zachte en harde plafondtegels kan worden gebruikt, net als op al dan niet geperforeerde metalen plafond.

Het materiaal kan ook op stuc- en spuitplafonds worden verwerkt en op plafonds uit hout en vinyl. Op deze vier laatste materialen komen de specifieke akoestische eigenschappen van de coating niet tot uiting; dat gebeurt alleen op akoestische plafondproducten. Met de coating blijven de brandwerende eigenschappen behouden. Om eenheid met het plafond te krijgen kan het product ook op wanden worden aangebracht.

Voor de behandeling volstaat één laag verf. De tegels hoeven niet gereinigd of van een grondering of een onderlaag worden voorzien.

Anders dan gewone verf droogt Hermans� coating snel op zodat de platen niet verweken en doorzakken. Het materiaal wordt met een spuit aangebracht. Het overgrote deel van de gwerkte tijd gaat volgens Green Clean op aan het afplakken van inventaris. De coating kan niet schilferen of bladderen of vergelen en is af te wassen. Hermans levert de coating in elke RAL-kleur en rekent voor de verwerking 8 tot 11 euro per vierkante meter.

Vervuiling vermindert de lichtintensiteit van een mineraal systeemplafond en tast de luchtkwaliteit aan door micro-organismen, waarschuwt Hermans. Door de open en zachte structuur van het materiaal zijn de tegels vaak moeilijk schoon te maken. Green Clean reinigt plafondtegels met een milieusparende vloeistof die nicotine, vet en ander vuil in microscopisch kleine deeltjes oplost. Deze behandeling herstelt de akoestische en brandwerende eigenschappen. In het verlengde daarvan reinigt het bedrijf ook de armaturen die in het plafond zijn ingebouwd.

Reageer op dit artikel