nieuws

Personeel ENCI legt het werk neer

bouwbreed

maastricht – Van laag tot hoog heeft het personeel van de Limburgse cementfabriek ENCI gisteren het werk neergelegd. Met de staking willen de werknemers de directie van het bedrijf dwingen de cementoven open te houden en zo een massaontslag voorkomen.

De vestigingen in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden staken. Het personeel eist dat de oven in gebruik blijft en een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar. “De slag om behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid is begonnen”, constateert R. Smeets onderhandelaar van CNV Steen en Glas tevreden.

Door de staking is de productie stil komen te liggen. En dat blijft zo, zeggen de stakers, totdat de directie bereid is te onderhandelen. Het bedrijf leidt een schade van een half miljoen euro per dag.

De reorganisatie bij ENCI kost 270 van de 550 werknemers hun baan. De meeste ontslagen vallen in Maastricht.

Volgens de vakbonden is sluiting van de fabriek niet nodig. De ondernemingsraad van ENCI ontwikkelde een alternatief waarbij fors kan worden bezuinigd en werkgelegenheid blijft gehandhaafd.

“Het plan maakt het openhouden van de oven goedkoper dan sluiting, maar het is gewoon van tafel geveegd”, zegt H. Kijzer, bestuurder van FNV Bondgenoten. Ze heeft weinig vertrouwen in de directie. “Moederbedrijf Heidelberg Cement is er gewoon op uit cementcapaciteit uit de markt te halen, wellicht om een ander bedrijf van de groep winstgevender te maken.”

Technisch directeur T. Pluijmen geeft aan graag te willen onderhandelen, mits de vakbonden hun eisen bijstellen. Hoe groot de schade is die het bedrijf lijdt, weet hij nog niet. “We zijn nu hard bezig om vanuit andere locaties, in België en Duitsland, zoveel mogelijk te beleveren.”

Heidelberg Cement staat op nummer vier in de wereldtop van cementproducenten. Het bedrijf werkt in ruim vijftig landen. Wereldwijd werken er 42.000 mensen.

Reageer op dit artikel