nieuws

Onderzoeksraad voor Veiligheid geïnstalleerd

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Sinds 1 februari is de Raad voor Transportveiligheid ter ziele. Daarvoor in de plaats is een nieuwe, onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het leven geroepen.

Het nieuwe bestuursorgaan zal onder leiding van Mr. Pieter van Vollenhoven, die gisteren door minister Remkes als voorzitter werd beëdigd, worden belast met onafhankelijk onderzoek naar oorzaken en gevolgen van incidenten, zware ongelukken en rampen in alle sectoren, waaronder ook de bouw.

De OVV is het resultaat van Van Vollenhovens lobby voor een onafhankelijke onderzoeksraad. Als voorzitter van de Raad voor Transportveiligheid botste het lid van het Koninklijk Huis meerdere malen met verschillende ministers over onderzoek naar ongelukken. Zo dreigde hij vorig jaar nog met aftreden als minister Peijs (verkeer) geen maatregelen zou nemen om het aantal ongelukken op het spoor terug te dringen.

Ondanks zijn vetes met ministers die hij verweet te opereren als “slagers die hun eigen vlees keuren”, kreeg van Vollenhoven vaak steun vanuit het parlement. In zijn toespraak van gisteren noemde hij het sportief van het huidige kabinet om hem toch weer als voorzitter van de nieuwe onderzoeksraad te benoemen. Van Vollenhoven wil met de OVV meer duidelijkheid verschaffen over de rolverdeling tussen de overheid en de private sector betreffende veiligheid.

De OVV beslist verder zelf waarnaar ze onderzoek doet. In de bouw komen de ingestorte steigers in de energiecentrale in Geertruidenberg en de ingestorte balkons in Maastricht in aanmerking voor onderzoek, zo laat een woordvoerder weten.

Reageer op dit artikel