nieuws

NS betaalt niet mee aan tunnel Zuidas

bouwbreed

DEN HAAG/AMSTERDAM – NS Vastgoed betaalt niet mee aan de ondertunneling van de Amsterdamse kantorenlocatie Zuidas. Gisteren maakten de gemeente Amsterdam en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat ook bekend dat het Rijk zijn bijdrage aan het Dokmodel verhoogt tot een half miljard euro. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten na een jaar lobbywerk […]

DEN HAAG/AMSTERDAM – NS Vastgoed betaalt niet mee aan de ondertunneling van de Amsterdamse kantorenlocatie Zuidas. Gisteren maakten de gemeente Amsterdam en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat ook bekend dat het Rijk zijn bijdrage aan het Dokmodel verhoogt tot een half miljard euro.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten na een jaar lobbywerk door bouwvoorman L.C. Brinkman. Brinkman zocht in dat jaar naar mogelijkheden om het eerder als te duur weggezette project alsnog te kunnen uitvoeren.

NS Vastgoed, dat eerder nog beloofde mee te betalen in ruil voor bouwgrond, ziet daar vanaf. Naar verluidt heeft de Rabobank het aandeel overgenomen, al wilde niemand dat gistermiddag bevestigen.

Het Dokmodel, waarbij het zuidelijk gedeelte van de Amsterdamse ringweg A10, de metro- en treinsporen en een nieuw station van de Nederlandse Spoorwegen over een lengte van anderhalve kilometer onder de grond worden aangelegd, kost ongeveer 2 miljard euro.

De ministeries van VROM en VWS betalen respectievelijk 100 en 400 miljoen aan het prestigeproject. De rest van de kosten worden gedragen door zes marktpartijen waaronder ING Vastgoed, ABN Amro en Fortis. Ze krijgen daar dure grondposities voor terug.

Reageer op dit artikel