nieuws

Nieuwe variant van N9 valt verkeerd in Zijpe

bouwbreed

schagerbrug – Met een nieuwe variant die Rijkswaterstaat heeft bedacht voor de N9, de provinciale weg tussen Alkmaar en Den Helder, kunnen de woningen voor het buurtschap De Stolpen behouden blijven. Niettemin reageert wethouder B. Blonk van de gemeente Zijpe verbolgen. “We hebben volledig ingezet op de oorspronkelijke plannen en daarop beleid gemaakt.”

De wethouder voelt zich in zijn hemd gezet. Sinds een half jaar voert de gemeente moeizame onderhandelingen met de bewoners van de buurtschap op de grens met Callantsoog. Negen woningen en een Chinees restaurant moesten plaatsmaken voor de bouw van een viaduct en een rotonde. Enkele bewoners hadden al te kennen gegeven te willen verhuizen naar een schiereiland aan de overkant van het Noord-Hollands kanaal. Omdat de provincie zich op het standpunt stelde �iedereen of niemand�, ging dat plan niet door. Ondertussen zocht de gemeente naarstig naar een andere oplossing.

Met de nieuwe variant hoeft het allemaal niet meer. Blonk neemt deel aan het bestuurlijk overleg over de N9 maar wist van niets. “Het plan komt uit de lucht vallen terwijl we ons als gemeente volledig achter het oorspronkelijke plan hebben opgesteld.” Hoewel het nieuwe tracé nog niet helemaal duidelijk is, staat vast dat de woningen voor sloop behoed kunnen worden. Blonk betwijfelt of de gemeente met het nieuwe plan kan instemmen. “In plaats van een nieuw knooppunt met viaduct en rotondes raast het verkeer straks aan twee kanten vlak langs de buurtschap.”

Reageer op dit artikel