nieuws

Ni Hao Group verkent markt met gevelplaat

bouwbreed

utrecht – Rob Venema van de Ni Hao Group haalde zijn koopwaar vorige week nog van Schiphol. Nu staat hij met de vederlichte in China geproduceerde natuurstenen gevelplaten op de Bouwbeurs. “We komen hier om de markt te verkennen.”

Twee weken geleden had nog niemand bij de Ni Hao Group van de Bouwbeurs gehoord. Sales manager Louis van der Tuin van de in het Groningse Tynaarlo gevestigde handelsonderneming stuitte al surfend op internet toevallig op het grootste tweejaarlijkse evenement van de sector.

“Ik heb gebeld en kon nog net 12 vierkante meter reserveren”, vertelt hij enthousiast. Met een snel in elkaar geknutselde powerpointpresentatie en een tiental monsters prijst hij zijn waar nu aan vanuit een ruimte die niet veel groter is dan een gemiddelde studentenkamer. Venema staat hem bij om de technische vragen over het materiaal te beantwoorden.

De gevelplaten bestaan uit een millimeters dun laagje natuursteen dat op een aluminium plaat is geplakt. De constructie wordt ondersteund door een honingraat die in hetzelfde licht metaal is uitgevoerd. Aan de achterkant wordt de plaat afgedekt met een tweede laag aluminium. Het resultaat: een superlichte gevelplaat die oogt als echt natuursteen.

“Een Chinees high-techproduct”, jubelt de Ni Hao Group in de begeleidende folder. Toch is de gevelplaat nog niet onderzocht of gecertificeerd. Venema heeft daar ook niet zoveel vertrouwen in. “TNO weet hier gewoon te weinig van om een goed onderzoek te doen”, stelt de materiaalspecialist.

China staat niet bepaald bekend om de kwaliteit van zijn producten. Venema realiseert zich dat wel. Toch denkt hij dat dat aan het veranderen is. “Er wordt daar steeds beter gewerkt. Daarom voldoen onze producten wel aan de eisen die hier gesteld worden.”

Om de kwaliteit van de gevelplaten aan te tonen, heeft Venema van de fabrikant talloze rapporten over het product gekregen. “Maar die zijn in het Chinees. Dus die heb ik maar niet meegenomen”, legt hij verontschuldigend uit. Om de Nederlandse kopers toch met gegevens over de streep te trekken heeft hij contact opgenomen met een Nederlands onderzoeksbureau dat hij de kwaliteit van het product wil laten aantonen.

Van der Tuin twijfelt niet meer aan het product. Hij heeft de vragen van een belangstellende bezoeker al naar de fabriek in China gefaxt. “De reacties zijn echt overweldigend. Ik heb volgende week een afspraak staan met iemand die binnenkort start met een nieuwbouwproject. En daar willen ze onze platen voor gebruiken.”

Chinees product nog niet gecertificeerd

Reageer op dit artikel